Montmelo

Montmelo
 • MIDA DEL TEXT   

18:03  |  28/02/2021

Data i hora oficial

El temps

Jornada científica per a petits i grans a Mons Observans

 • Taller de ciència a Mons Observans

  Taller de ciència a Mons Observans

 • Taller de ciència a Mons Observans

  Taller de ciència a Mons Observans

 • Taller de ciència a Mons Observans

  Taller de ciència a Mons Observans

 • Taller de ciència a Mons Observans

  Taller de ciència a Mons Observans

24/11/2015

El diumenge 22 de novembre es va celebrar a Mons Observans la Setmana de la Ciència, que enguany va estar dedicada a presentar els treballs que s'han dut a terme recentment a l'entorn de les pintures murals romanes de primer estil pompeià recuperades al jaciment.

La jornada va començar amb les restauradores Débora Iglesias i Isabel Parra, que van explicar al públic assistent les tasques de microexcavació i extracció dels diferents conjunts pictòrics descoberts a l'àmbit 5 i a les cisternes 1 i 2 del jaciment  i els posteriors treballs de consolidació i restauració que es van executant per fases des de l'any 2006 amb l'objectiu de presentar-los en una nova exposició monogràfica permanent al Museu Municipal de Montmeló. Com a exemple dels seus treballs van mostrar un panell d'estucs procedents de l'àmbit 5 que estan restaurant enguany gràcies a un ajut de la Xarxa de Museus Locals de la Diputació de Barcelona.

A continuació, l'arqueòloga Esther Rodrigo (directora de les excavacions) i la geòloga Àfrica Pitarch es van centrar en els aspectes històrics i tècnics de les pintures, que han estat objecte de diversos estudis arqueomètrics per determinar la composició dels morters i dels pigments emprats en la seva elaboració. Així mateix, van mostrar al públic assistent algunes restes de pigments recuperats en les darreres campanyes d'excavació del jaciment. En destaquen, principalment, les restes de cinabri i també de blau egipci, ambdós molt apreciats a l'antiguitat.

Els més  menuts s'ho van passar d'allò més bé descobrint  i practicant alguns dels principals avenços tècnics de l'antiguitat, com la clepsidra, el quadrant solar o la catapulta de butxaca que van poder muntar amb l'ajut dels científics de Còsmik.

La propera cita a Mons Observans serà el diumenge 20 de desembre, amb una matinal dedicada al solstici d'hivern i a la descoberta de l'astre rei del Sistema Solar: el Sol. Us hi esperem!Data de modificació: 26/11/2015 17:29:41