Montmelo

Montmelo
  • MIDA DEL TEXT   

00:41  |  20/09/2020

Data i hora oficial

El temps

Setmana de la Ciència a Mons Observans

  • Setmana de la Ciència a Montmeló

    Setmana de la Ciència a Montmeló

  • Setmana de la Ciència a Montmeló

    Setmana de la Ciència a Montmeló

17/11/2015

Per tercer any consecutiu Mons Observans s'adhereix a la celebració de la Setmana de la Ciència per presentar els resultats dels estudis de recerca que els investigadors de l'Institut Català d'Arqueologia Clàssica estan duent a terme al jaciment. La jornada cientítica, que se celebrarà el diumenge 22 de novembre, se centrarà enguany en les pintures murals romanes de primer estil pompeià que decoraven les estances nobles de l'assentament.

La restauració de les pintures
La jornada s'iniciarà a 2/4 d'11 del matí amb una xerrada que impartiran les restauradores Débora Iglesias i Isabel Parra que, des de l'any 2003, han estat les encarregades de la restauració de les pintures i dels materials arqueològics que s'han recuperat al jaciment.  En el decurs de la xerrada, explicaran el procés d'extracció de les pintures i les tasques de consolidació i restauració necessàries per la seva preservació i posterior exposició. Per il·lustrar el seu treball, presentaran un petit panell d'estucs que s'ha restaurat enguany al Museu de Montmeló gràcies a un ajut de la Xarxa de Museus Locals de la Diputació de Barcelona.

 

L'estudi dels pigments i dels morters
La segona xerrada del matí començarà a les 11 i se centrarà en els aspectes històrics i tècnics de les pintures. L'arqueòloga Esther Rodrigo, que dirigeix les excavacions al jaciment des de l'any 2004, explicarà com es van descobrir i quina és la seva importància històrica en el context de Catalunya i de l'època romana en general. Seguidament, la geòloga Àfrica Pitarch presentarà els resultats de l'anàlisi arqueomètrica dels morters i dels pigments emprats en la seva elaboració, gràcies als quals s'ha posat de manifest la seva excepcional qualitat tècnica.

Taller infantil "Ciència amb toga"
Finalment, a les 12 del migdia, els científics de Còsmik proposaran als més menuts passar una estona entretinguda revivint alguns dels moments estelars de la ciència antiga: la màquina de vapor d'Heró d'Alexandria, la clepsidra, el quadrant solar, la catapulta ... amb l'objectiu de descobrir que  tant grecs com romans disposaven d'un arsenal d'eines, maquinària, fonts d'energia i armes molt més sofisticades del que ens podríem imaginar.

Les activitats es duran a terme al Punt d'Informació de Mons Observans. En cas de pluja o mal temps, les activitats es traslladaran al Museu Municipal de Montmeló. Per totes aquelles persones que encara no coneguin el jaciment durant tot el matí es faran visites guiades al recinte arqueològic (a les 11 h i a les 12,30 h). Us hi esperem!

Informació i inscripcions:
www.monsobservans.cat

 Data de modificació: 17/11/2015 22:57:43