Montmelo

Montmelo
 • MIDA DEL TEXT   

08:02  |  21/01/2022

Data i hora oficial

El temps

Protecció Civil provarà dijous 19 de novembre el funcionament de les sirenes que alerten d'un accident químic

16/11/2015

 • En aquest exercici, i per primera vegada, es practicarà el confinament dels veïns de la zona de l’Estruch-Llevant del Prat de Llobregat , organitzat conjuntament amb l’Ajuntament pratenc
 • Aquest any s’han instal·lat 20 noves estacions meteorològiques per obtenir dades en temps real de la direcció i força del vent. En total hi ha 40 estacions
 • Durant la prova, es farà enviament de missatges a través de l’aplicació per a mòbils gencat.mobi/pcivil quan s’activin les sirenes de cada zona, tal com es faria en una emergència real
 • El twitter de Protecció Civil de la Generalitat @emergenciescat també informarà de l’activació i desactivació de les sirenes en temps real i dels consells davant el risc químic
 • Es demana a la ciutadania dels municipis participants que informin a través de twitter de si senten o no la sirena i a quin barri es troben amb l’etiqueta #provasirenes2015
 
Protecció Civil de la Generalitat del Departament d’Interior provarà aquest dijous, 19 de novembre, a partir de les 10.00 hores, les sirenes de la xarxa d’alarmes adscrites al Pla d’Emergència Exterior del Sector Químic de Catalunya PLASEQCAT. Al llarg del matí s’activaran les sirenes d’avís de risc químic ubicades en 37 municipis.
 
Aquests exercicis es realitzen dos cops l’any i serveixen per comprovar el seu funcionament i alhora familiaritzar a la ciutadania amb el so d’avís de risc químic.
 
Durant la prova també es farà un enviament de missatges massius a través del canal de Protecció Civil de l’aplicació per a mòbil gencat.mobi/pcivil per avisar a la ciutadania subscrita a aquest canal de l’activació de la sirena de cada zona, tal com es faria en un cas d’accident químic real.
 
Els municipis que participaran al simulacre seran, per demarcacions: 
 • Barcelona: Olesa de Montserrat, Esparreguera, Abrera, Martorell, Sant Andreu de la Barca, Castellbisbal, l’Hospitalet de Llobregat, Sant Feliu de Llobregat, el Prat de Llobregat, Sant Joan Despí, Cornellà de Llobregat, Sant Boi de Llobregat, Santa Coloma de Cervelló, Viladecans, Granollers, Canovelles, Montornès del Vallès, Sant Celoni, Gualba, Riells i Viabrea i Barcelona
 • Tarragona: Constantí, Perafort, la Pobla de Mafumet, el Morell, el Catllar, Vilallonga del Camp, els Garidells, els Pallaresos, Tarragona, la Canonja, Vila-seca i Salou
 • Catalunya Central: Castellgalí
 • Terres de l’Ebre: Flix i Tortosa
 • Alt Pirineu i Aran: Les
 
NOVETATS
 
Simulacre de confinament al Prat de Llobregat
 
Aprofitant aquest exercici de sirenes, Protecció Civil de la Generalitat i l’Ajuntament del Prat han organitzat un simulacre de confinament a la zona de l’Estruch-Llevant del Prat de Llobregat.
 
El simulacre és un exercici per posar en pràctica les accions que caldria fer en cas real d'accident. Amb el simulacre es vol practicar i comprovar que tothom sap què hauria de fer en un cas real. Això és: tancar-se a casa o l’edifici més proper, tancant portes i finestres i desconnectant qualsevol aparell de ventilació exterior.
 
Les sirenes d’activació del Prat de Llobregat sonaran a les 10.00 hores i les sirenes de desactivació a les 10.15 hores; i des de Protecció Civil de la Generalitat i l’Ajuntament del Prat de Llobregat es demanarà a la gent que estigui en aquesta zona, que es tanqui a casa o a l'edifici més proper: en una botiga, en un restaurant o en un equipament públic.
 
Des de la Direcció General de Protecció Civil s’han fet accions prèvies i xerrades tant a les escoles com als veïns, responsables d’equipaments i serveis municipals, per tal de convidar-los a participar en el simulacre de confinament quan sonin les sirenes al seu municipi. L’Ajuntament del Prat també ha format a 18 persones que els dies anteriors a la prova han fet un porta a porta pel barri informant del simulacre; i que el mateix 19 de novembre faran d’observadors i informadors.
 
En aquesta zona hi ha 2.777 habitants en 993 domicilis, 7 centres educatius amb 2.900 alumnes, 8 equipaments i 160 empreses i comerços amb uns 1.200 treballadors. És la zona delimitada per la ronda de Llevant i els carrers Gaiter del Llobregat, Carretera de la Marina i Miquel Martí i Pol.
 
Per donar a conèixer la prova al Prat, s’han editat 200 exemplars d’un cartell específic distribuït a botigues, restaurants, equipaments, escoles i zones de pública concurrència; i 1.500 exemplars d’un díptic informatiu en català i castellà distribuïts a totes les cases de la zona del simulacre.
 
En el darrer exercici de sirenes, al mes d’abril, la prova de confinament es va fer per primer cop en un centre comercial Corte Inglés a Cornellà de Llobregat, i aquesta vegada s’ha volgut estendre a gairebé tot un barri.
 
Instal·lació estacions meteorològiques
 
Com a novetat en aquest exercici de novembre s’han instal·lat 20 noves estacions meteorològiques a les sirenes distribuïdes pel territori amb l’objectiu d’obtenir dades en temps real de la direcció i força del vent, pressió atmosfèrica i altres paràmetres, que puguin ajudar en la presa de decisions en cas d’accident químic real en aquesta zona. En total hi ha 40 estacions meteorològiques repartides a tot el territori.
 
Aquestes noves estacions s’han instal·lat a Perafort, Els Garidells, Vila-seca (2), Tarragona (6), Constantí, Castellgalí, Olesa de Montserrat (2), Abrera, Martorell (2), Sant Joan Despí, L’Hospitalet de Llobregat i Granollers.
 
 
TANCAR-SE EN UN EDIFICI, LA MESURA MÉS SEGURA EN CAS D’ACCIDENT QUÍMIC
 
En cas d’accident químic, la mesura de protecció més segura és confinar-se a l’edifici més proper i quedar-s’hi fins a la finalització de l’avís, tancant portes i finestres i apagant la ventilació, en cas que estigués engegada, per evitar l’entrada de possibles gasos tòxics. També és molt important que no es vagin a buscar els nens a l’escola o els avis al casal o residència; els responsables d’aquests centres estan formats per actuar en cas d’emergència.
 
Altres mesures de protecció són no utilitzar el telèfon mòbil si no és imprescindible perquè no es col·lapsin les línies.
 
Si ens trobem dins d’un vehicle quan sentim l’alarma d’avís, no ens hem de quedar a l’interior del vehicle perquè no és un espai estanc segur. Hem d’abandonar el cotxe i tancar-nos dins de l’edifici més proper.
 
 
MÉS ACCIONS EN TEMPS REAL DURANT LA #PROVASIRENES2015
 
Durant la prova, s’informarà en temps real a través del compte de twitter de Protecció Civil de la Generalitat @emergenciescat que té més de 83.000 seguidors. Es demanarà la participació als veïns dels municipis on se sentirà la sirena i que utilitzin twitter que informin si escolten el so de l’alerta, indicant la seva ubicació exacta, i adjuntant l’etiqueta #provasirenes2015. El Centre de Coordinació Operativa de Catalunya CECAT de Protecció Civil de la Generalitat, s’ha coordinat amb el telèfon d’emergències 112 de forma que les trucades que es rebin de ciutadans que han escoltat les sirenes es passaran al telèfon d’informació 012 per tal de conèixer des on s’escolten, si el so se sent correctament, etc.
 
La xarxa de sirenes de Protecció Civil de la Generalitat és el sistema d’avís a la població de gran abast que contempla el Pla de Protecció Civil per emergències químiques PLASEQCAT per a les poblacions que, hipotèticament, poden quedar afectades per un accident químic de caràcter greu.
 
L’alarma (so d’alerta) consta de tres senyals d’un minut de durada separats per silencis de cinc segons. Per saber que ja ha finalitzat el risc químic la població sentirà el so de final d’alerta, un senyal continu de 30 segons de durada.
 
Confinaments d’alumnes als centres escolars i altres accions de sensibilització
 
Com ja és habitual en els exercicis de sirenes, Protecció Civil de la Generalitat i els ajuntaments participants han informat a les escoles i centres educatius perquè l’aprofitin per fer un exercici de confinament, que és la mesura més segura en cas de risc químic, sempre que les autoritats no indiquin l’evacuació o una altra mesura.
 
També és important recordar que si us trobeu dins un edifici potser no sentireu el so de les sirenes, ja que estan pensades per avisar les persones que són a l’exterior dels edificis. En aquest cas, us podeu assabentar a través de l’aplicació per al mòbil de Protecció Civil gencat.mobi/pcivil, de les xarxes socials (@emergenciescat), dels mitjans de comunicació, etc.
 
Protecció Civil de la Generalitat ha distribuït 60.930 flyers i 5.000 cartells de la prova entre tots els ajuntaments i municipis afectats. També s’han fet piulades amb el coixinet #provasirenes2015 a través dels canals de twitter @emergenciescat i @112 en català, castellà, anglès, francès i alemany; així com a través del facebook de Protecció Civil www.facebook.com/emergenciescat
 
Junt amb el Departament d’Ensenyament, s’ha informat de la prova a un miler de centres educatius implicats amb consells específics. Podeu trobar més informació de l’exercici al web http://interior.gencat.cat/riscquimic
                          
   
L’activació de les sirenes és farà per sectors de risc i en diferents fases:
 
Sector Químic del Vallès Oriental - Vallès Occidental
10.40 h Activació en alerta de les sirenes del Sector químic Vallès Oriental – Vallès Occidental
10.50 h Activació de les sirenes en fi d’alerta
 

Entitat
 • EMERGÈNCIES
 • Telèfon:

  112Data de modificació: 18/11/2015 13:35:02