Montmelo

Montmelo
 • MIDA DEL TEXT   

20:43  |  17/10/2021

Data i hora oficial

El temps

Càncer de mama: la detecció precoç és crucial

 • Dia Mundial Contra el Càncer de Mama

  Dia Mundial Contra el Càncer de Mama

19/10/2015

Què és la detecció precoç del càncer de mama?
El càncer de mama és el més freqüent en les dones i el risc de patir-lo augmenta amb l’edat. La majoria de casos es donen per sobre dels 50 anys ja que és una malaltia poc comuna abans de la menopausa. El programa de cribatge o detecció precoç permet detectar amb la mamografia (radiografia de les mames) tumors tan petits que fins i tot no són palpables. No és recomanable que l'únic mètode de detecció precoç sigui l'autoexploració de les mames.

Beneficis de la detecció precoç
Com abans es diagnostiqui el càncer de mama, millor, ja que es disposen de més opcions terapèutiques i menys agressives. Gràcies al fet que cada vegada hi ha més tumors que es detecten en fases més inicials i a les millores en els tractaments, ha augmentat significativament la supervivència de les pacients. Es calcula que ens darrers anys la mortalitat per aquest tumor ha disminuït entre un 25 i  un 35%. La supervivència al cap de cinc anys de la detecció de la malaltia en estadis inicials se situa al voltant del 85%.

Limitacions de la detecció precoç
De vegades, la mamografia detecta alguna alteració que obliga a fer més proves diagnòstiques. Sovint aquestes proves descartaran que es tracti d’un càncer (són els anomenats falsos positius), però el procés, fins que no es té el resultat definitiu, pot causar inquietud i preocupació.


La mamografia, com qualsevol prova mèdica, no és perfecta i, ocasionalment, pot no detectar el càncer. Per aquest motiu, si noteu alguna molèstia al pit (dolor, bony, secreció) consulteu el vostre metge encara que us feu mamografies regularment.
En alguns casos la mamografia detecta un càncer que no hauria causat problemes durant la vida de la dona. Malauradament, actualment no és possible saber quins càncers tenen aquest caràcter més benigne i quins es poden estendre pel cos.

Com funciona el programa?
Totes les dones entre 50 i 69 anys rebreu una carta convidant-vos a participar al Programa de Detecció Precoç de Càncer de Mama. En aquesta carta es detalla el dia, l’hora i el lloc reservat per realitzar la prova.


El dia de la cita, personal especialitzat us farà emplenar un petit qüestionari i us realitzarà les mamografies.


La mamografia és una radiografia de les mames que genera una mínima radiació. Per fer una mamografia, la mama se situa entre dues plaques que la comprimeixen per tal millorar la qualitat de la imatge. La compressió genera un dolor suportable que només dura uns segons. Per això és necessari treure’s la roba de cintura cap amunt. Perquè no quedi cap zona del pit sense explorar, generalment es fan dues mamografies de cada mama.


Un cop fetes les mamografies, dos radiòlegs especialitzats les valoraran independentment per tal d’augmentar l’exactitud del diagnòstic. Si hi ha divergències en el resultat, la decisió final la prendran conjuntament. Llavors us enviarem el resultat per carta al vostre domicili i, si no ens indiqueu el contrari, una còpia al vostre metge de capçalera.


Entitat
 • CAP (CENTRE D'ASSISTÈNCIA PRIMÀRIA MONTMELÓ)
 • Nom comercial:

  CAP (Centre d’Assistència Primària Montmeló)

  Adreça:

  Plaça Ernest Lluch, s/n

  Codi postal:

  08160

  Població:

  Montmeló

  Telèfon:

  93 544 44 40. Citacions: 902 111 444

  Horari:

  De dilluns a divendres: de 08:00 a 21:00

  - Atenció continuada: de dilluns a divendres de 21:00 a 00:00
  - Dissabtes, diumenges i festius: de 09:00 a 14:00 i de 16:00 a 21:00Data de modificació: 19/10/2015 13:38:55