Montmelo

Montmelo
  • MIDA DEL TEXT   

05:08  |  21/03/2023

Data i hora oficial

El temps

19 d'octubre, Dia Mundial Contra el Càncer de Mama

  • Suma't al Rosa

    Suma't al Rosa

19/10/2015

Avui dilluns 19 d'octubre de 2015, Dia Mundial Contra el Càncer de Mama, el Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya, vol fer-se ressò d’una de les conclusions a què ha arribat la nova edició del Codi Europeu Contra el Càncer, editat per l’Agència Internacional per a la Investigació sobre el Càncer i que proposa als ciutadans de la Unió Europea un conjunt d’actuacions per a prevenir aquesta malaltia.
 
El desè punt dels 12 que té aquesta edició del Codi és específic per a la dona i ressalta que la lactància materna redueix el risc de patir càncer per a la mare. Aquesta reducció serà aproximadament d’un 4% per cada 12 mesos acumulatius, és a dir, la suma de períodes en què una dona ha alletat cada nadó. A més, recomana com a mínim alletar fins als 6 mesos d’edat i, a partir d’aleshores, alternar la lactància amb aliments apropiats per al nadó.
 
Paral·lelament a aquesta actuació, per a reduir el risc de tot tipus de càncers el Codi també proposa reduir el consum d’alcohol i evitar-ne el de qualsevol forma de tabac, practicar activitat física regularment, mantenir un pes saludable i seguir una dieta equilibrada.
 
El càncer més diagnosticat en dones a Catalunya
S'estima que a Catalunya en el 2015 es diagnosticaran uns 4.500 casos de càncer de mama en les dones. En aquest sentit, és el tumor més diagnosticat en aquest sexe i representa el 28% de tots els tumors malignes.
 
La taxa d’incidència ajustada de càncer de mama a Catalunya és de 67 casos per 100.000 dones, lleugerament inferior a la d’Europa (71 casos). Des de l’any 1993, aquesta incidència s’ha estabilitzat a Catalunya, ja que la taxa de casos detectats no augmenta en els darrers anys. Pel que fa a la taxat de mortalitat, és de 10 casos per 100.000 dones, també inferior a l’europea (16 casos). Des del 1993, aquesta mortalitat disminueix significativament any a any (un 3,7%), com a reflex de les millores terapèutiques i dels programes de detecció precoç implementades al nostre país. De fet, la supervivència als 5 anys de les dones diagnosticades de càncer de mama és del 84%.
 
Un cribratge que redueix la mortalitat
En aquest sentit, el Pla director d’oncologia del Departament de Salut desenvolupa accions per millorar la situació del càncer de mama a Catalunya, entre les que destaca el Programa de Cribratge de Càncer de Mama. El programa està adreçat a catalanes de 50 a 69 anys i el nombre de dones en aquesta franja d’edat augmenta anualment.
 
Al 2014, la participació va ser del 66,8% (271.857 participants d’un total de 407.182 dones convidades); aquesta xifra, però, arriba al 80% si s’inclou les dones que es realitzen una mamografia fora del programa. La taxa de detecció de càncer en les dones incloses en el programa va ser del 4,22% (1148 càncers de mama detectats), essent aquests tumors majoritàriament d’estadi precoç, de fase poc avançada.
 
Pel que fa als criteris de qualitat i als resultats del programa, aquest són molt similars als dels programes de detecció precoç instaurats a Europa. En aquest sentit, el cribratge amb mamografia ha demostrat ser molt útil, doncs en els darrers anys s’ha experimentat una reducció en la mortalitat per càncer de mama entre un 25% i un 31% en dones de 50 a 69 anys.
 
Una comunitat de suport psicosocial online pionera
Durant l’acte també s’ha presentat la primera comunitat de suport psicosocial en línia de càncer desenvolupada pel Departament de Salut. Es tracta de la primera comunitat virtual privada de pacients que, a través de La Meva Salut, connectaran amb professionals especialitzats en suport psicosocial en càncer.
 
Entre d’altres, als pacients se’ls ofereix poder realitzar els tractaments psicològics grupals online, sense haver de anar a l’hospital i amb total garantia de confidencialitat i seguretat. En aquest cas, participen a la vegada entre 5 i 7 pacients i, fins ara, han participat unes 60 persones amb excel·lents resultats.
 
El tractament psicològic millora la qualitat de vida dels supervivents
Per últim, la sessió també ha servit per presentar el balanç dels 10 anys de la posada en marxa a l’Institut Català d’Oncologia (ICO) del ‘Programa de tractament psicològic per a la supervivents de càncer’. Els principals resultats d’aquest programa conclouen que la participació de les persones que han superat un càncer de grups de teràpia psicològica els disminueix l’ansietat, l’estrès i la depressió. També afavoreix l’adopció d’estils de vida saludables, els millora la qualitat de vida i l’adherència als tractaments i els redueix el temps de reincorporació a la feina després de la malaltia.
 
El programa va iniciar, de forma pionera fa deu anys, sessions de tractament en grup conduïdes per un psicooncòleg per a supervivents de càncer amb dificultats moderades o greus d’adaptació un cop acabat els tractaments. Hi participen entre 8 i 10 supervivents i les dones convidades a participar superen determinats llindars de malestar emocional o estrès. Fins ara, a l’ICO s’han realitzat més de 600 sessions per les quals han passat més de 350 usuàries.
 
Un Dia per a conscienciar sobre la importància del diagnòstic precoç
La commemoració, proper dilluns 19 d’octubre, del Dia Mundial contra el Càncer de Mama 2015, vol conscienciar la població de la importància del diagnòstic precoç del càncer de mama per guanyar la lluita contra aquesta malaltia. Un any més, l’AECC organitza a Catalunya la campanya ‘Suma’t al rosa’, que proposa expressar el compromís de la societat amb el càncer de mama mitjançant un símbol: unes ulleres roses solidàries, que es podran adquirir en diversos punts de venda arreu de Catalunya. Amb el lema ‘El reflex del nostre suport’, la iniciativa pretén recaptar fons per a la recerca i la continuïtat dels serveis que l’AECC ofereix als afectats i als seus familiars.
 

La campanya de l’AECC també ofereix diverses activitats de conscienciació adreçades a la ciutadania. Per la seva banda, altres entitats –com ONCOLLIGA, Grup Àgata o FECEC- també celebren diversos actes arreu del territori.Data de modificació: 19/10/2015 13:39:29