Montmelo

Montmelo
  • MIDA DEL TEXT   

08:41  |  21/03/2023

Data i hora oficial

El temps

Protecció Civil de la Generalitat posa en prealerta el pla INUNCAT per la previsió de pluges intenses i fort onatge els propers dies

29/9/2015

‎Protecció Civil del departament d’Interior de la Generalitat ha posat en prealerta el pla especial d’emergències INUNCAT davant les prediccions del Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) d’un temporal de llevant, amb pluja, onatge i vent, que ha d’afectar Catalunya a partir de dimarts, i sobretot dimecres 30 de setembre.
 
Segons l’SMC, les pluges abundants i intenses podran afectar des de primera hora del matí de dimarts 29 les comarques dels dos extrems del país (Terres de l’Ebre i Girona), i localment aniran acompanyades de tempesta podent afectar a tot el litoral i prelitoral amb el pas de les hores. A partir del migdia també es preveu fort onatge a les comarques de l’Alt i Baix Empordà, amb onades de més de 2,5 metres d’alçada i mar de fons de l’est.
 
El dimecres 30 es preveu que es reforci el temporal i que les pluges intenses i abundants s’estenguin a totes les comarques del litoral i prelitoral de Catalunya. Pel que fa a l’estat de la mar, aquest també serà més destacat dimecres, i afectarà tot el litoral.
 
Protecció Civil recomana molta prudència a la població que es trobi a les zones afectades, sobretot en els desplaçaments i en les activitats a l’aire lliure i en especial al medi natural. Cal refugiar-se en un lloc tancat o dins el cotxe fins que passi el gruix de la tempesta; allunyar-se de rius i zones inundables i sobretot no estacionar-hi. Cal evitar travessar rieres, torrents, guals o zones inundables en general durant la tempesta i els moments posteriors ja que l’aigua pot baixar amb força i arrossegar una persona o fins i tot vehicles de grans dimensions. Allunyeu-vos del front marítim mentre duri el fort onatge per evitar que un cop de mar us arrossegui mar endins.
 
Atès que les pluges podran anar acompanyades també de fort vent, recordeu plegar tendals i retirar elements de les terrasses o façanes que puguin caure o volar. 
 
En cas de tempesta amb aparell elèctric cal que us allunyeu d’antenes, arbres, etc, i no us apropeu tampoc a elements metàl·lics o a l’aigua, ja que actuen com a cossos conductors. Els llocs més segurs durant una tempesta són els que ens aïllen de l’exterior, com edificis o vehicles tancats, perquè condueixen l'electricitat per la part exterior fins a terra sense fer mal als ocupants.
 
Pel que fa a l’estat de la mar, recordem que s’ha d’extremar la precaució a les zones de la costa on trenquin les onades i en aquells passejos marítims més exposats a les onades.

Entitat


Data de modificació: 30/09/2015 08:34:05