Montmelo

Montmelo
  • MIDA DEL TEXT   

22:22  |  11/07/2020

Data i hora oficial

El temps

Tornen les catifes de sal de Corpus

  • Catifes de Corpus

    Catifes de Corpus

2/6/2015

Fa 2 anys, el Col·lectiu La Sal va sorprendre a tota la població de Montmeló amb la realització de catifes de sal al carrer Major i a la plaça de l'església. Aquest any tornen a fer noves catifes durant el cap de setmana de Corpus Christi. El dissabte dia 6 es realitzarà al carrer Major. Diumenge serà a la plaça de l'Església.

 

Els organitzadors d'aquesta activitat té molt interès a fer partícip a la població i els anima que passin i siguin part activa d'aquesta activitat tan curiosa. Amb una mica de paciència i seguint les directrius de la plantilla original, qualsevol persona pot posar el seu "granet de sal" i ajudar a confeccionar una catifa de Corpus. Vols fer una catifa amb sal de colors? aquest cap de setmana tens l'oportunitat.

 

Sobre les catifes de Corpus

Les enramades o catifes de flors és el costum de guarnir els carrers amb catifes efímeres per a celebrar el Corpus i el floriment de la primavera. Tradicionalment s’elaboraven amb pètals de flors, flors senceres i herba, però des de finals del segle XX s’experimenta amb més materials, com ara llavors, serradura i encenalls tenyits amb anilines, marro de cafè, sal i altres materials. S'hi representen motius diversos, que poden anar lligats a la religiositat pròpia de Corpus, a temes locals, a efemèrides, etc. Tants com la imaginació i la tècnica dels catifaires permetin.

 

Tenen orígens molt remots, des de les decoracions amb flors i herbes que es feien a les llars romanes a la primavera, com les enramades, per bé que les decoracions florals són comunes a totes les cultures.

 

Algunes poblacions han aconseguit molt de renom amb les catifes. És el cas de Sitges, la Garriga, Arbúcies i Sallent. Però n’hi han moltes més que n’elaboren. Normalment, els catifaires formen part d'agrupacions locals, de carrers i places que competeixen entre elles. L’any 2005 va constituir-se la Federació d’Entitats Catifaires de Catalunya amb l’objectiu d’unir esforços per mantenir i difondre la tradició i alhora avançar en la millora d’aquest artData de modificació: 05/06/2015 16:45:17