Montmelo

Montmelo
  • MIDA DEL TEXT   

20:25  |  23/04/2021

Data i hora oficial

El temps

#ganesdegitanes, el retorn d'un sentiment a Montmeló

  • #ganesdegitanes, el retorn d'un sentiment a Montmeló

    #ganesdegitanes, el retorn d'un sentiment a Montmeló

11/2/2015

Sota aquest original nom, la colla de Ball de Gitanes de l'Agrupa, ha editat un DVD que presentaran aquest proper divendres 13 de febrer de 2015. Coincidint amb la ballada anual de Carnaval, que serà el diumenge 15 al pavelló, la Secció de Ball de Gitanes presenta a la Sala Polivalent l'edició d'un DVD que mostra el periple, la història i les diferents fases que ha viscut aquesta tradició tan arrelada en la nostra localitat.

Aquest treball ha comptat amb la col·laboració dels actuals dansaires, així com amb la col·laboració de persones que al llarg de la seva vida han passat per la colla de Ball de Gitanes. El DVD, d'inestimable valor cultural, és al mateix temps un homenatge a totes les persones que d'una manera o altra han fet possible que aquest tresor cultural i tradicional segueixi viu a Montmeló.

A més de la presentació del DVD, el proper divendres 13 de febrer, a les 20,30 hores, es podrà veure a la Polivalent una exposició fotogràfica i de vestits sobre la temàtica del ball de gitanes.

 

 

Sobre el Ball de Gitanes

 

El ball de gitanes és una dansa tradicional que té lloc a diverses poblacions catalanes i valencianes i que es remunta al segle XVII.[1] En la modalitat del Penedès, el ball es fa al voltant d'un pal d'on surten unes vetes (o cintes) que subjecta per l'altra punta cadascun dels balladors, anomenats gitanos i gitanes, i al ballar es van formant trenes o cordons segons el pas de la dansa. En la modalitat del Vallès, el ball es fa en formació de colles de parelles en fila, amb castanyoles a les mans i picarols als peus, salten i ballen al ritme de la música, sempre alegre i animada, sovint interpretada per una cobla típicament catalana.

 

Així, ens trobem que hom diferencia dos tipus de ball de gitanes, l'un el que es balla a la zona del Vallès i per l'altra el que es ballà al Penedès i al Camp de Tarragona. En general es considera que és un ball pla però el Ball de les gitanes de Vilafranca del Penedès, juntament amb la resta de balls de gitanes de la zona, es considera que és un ball amb parlaments perquè el text no és tan sols un suport de la dansa i la gran importància que adquireix la posada en escena i el tractament que rep la part recitativa ha fet que a Vilafranca es consideri les Gitanes un ball parlat amb la mateixa consideració que els Diables o el Ball d'en Serrallonga.

 


Entitat


Data de modificació: 12/02/2015 18:56:53