Montmelo

Montmelo
  • MIDA DEL TEXT   

14:45  |  23/10/2020

Data i hora oficial

El temps

L'Aminata, una dona valenta

  • Dia Internacional de Tolerància Cero a la Mutilació Genital Femenina

    Dia Internacional de Tolerància Cero a la Mutilació Genital Femenina

6/2/2015

L'Aminata, de 40 anys d'origen senegalès i veïna de Montmeló, es va sotmetre el passat divendres a una reconstrucció dels genitals que li van ser mutilats quan era petita . La intervenció es va fer a la fundació Mañero, una Organització No Governamental que, entre d'altres actuacions, treballa a Guinea Bissau en un projecte de lluita contra la mutilació femenina que ofereix reparació de mutilacions genitals i educació contra aquesta classe d'agressió tan estesa.

 

La intervenció, que ha retornat la integritat física a l'Aminata, ha estat possible gràcies a la implicació de les llevadores de l'ambulatori i l'Institut Català de la Salut que li van comentar la possibilitat de reconstruir-se aquesta part del cos i que li estan fent costat en tot moment. Un tema que és tabú entre les mateixes dones que ho pateixen i els familiars.

 

En unes declaracions fetes al diari “La Vanguardia”, Iván Mañero, cirurgià plàstic que ha fet la intervenció posa de relleu la brutalitat que suposa la pràctica de la mutilació dels òrgans genitals femenins. “Segueixen un ritual: dues persones agafen la nena per dalt, dues més per les cames i les hi obren perquè la curandera o el curandero els talli amb una maquineta d'afaitar. El clítoris com a mínim, els llavis, la vagina. Cusen i deixen un orifici per menstruar i orinar. Els converteixen l'aparell genital en un simple forat., I no s'acaba aquí. Quan arriba el matrimoni, l'home intenta penetrar en aquest forat cosit. Si no hi cap, l'obre amb un ganivet. La mort pot produir-se a l'instant per un xoc neurogènic, pel dolor. O dessagnades o dies després per infecció. I, si ho superen, potser moren durant el part perquè el nadó no cap per aquest forat. El dolor els acompanya tota la vida”.

 

Amb aquest pas, l'Animata planta cara a una de les majors tortures i aberracions a les quals estan sotmeses moltes nenes i dones, principalment de l'Àfrica. Sap que no és un camí fàcil, que pot tenir pressions però és una dona valenta que vol un futur millor per les dones africanes.

 

Amb la celebració, avui, del dia Internacional de Tolerància Zero a la Mutilació Genital Femenina, les oenegés dedicades a la protecció dels drets de la infància han llençat informes denunciant la situació que viuen multitud de nenes, principalment a l'Àfrica. Pla Internacional recorda que cada any tres milions de menors corren el risc de ser sotmeses a la total o parcial mutilació dels seus òrgans genitals. Segons els document del Fons de Nacions Unides més de 125 milions de nenes i dones vives actualment han sofert algú tipus de mutilació en 29 països de l'Africà i Orient Mitjà.Data de modificació: 06/02/2015 14:43:43