Montmelo

Montmelo
  • MIDA DEL TEXT   

12:55  |  25/02/2021

Data i hora oficial

El temps

El documental El gegant de sis dits mostra les principals tradicions i costums del nostre municipi durant el segle XX

  • Ball de gitanes (1913)

    Ball de gitanes (1913)

  • Carrossa de Sant Antoni (1945)

    Carrossa de Sant Antoni (1945)

11/12/2014

Aquest dissabte a les vuit del vespre es presenta a la sala Polivalent El gegant de sis dits, el segon documental que sota el títol genèric de Montmeló, la memòria del temps s'emmarca en el projecte de recuperació de la memòria històrica de Montmeló, endegat la primavera d'aquest any arran d'una sèrie d'entrevistes realitzades a una cinquantena de veïns i veïnes del municipi. Aquest nou treball audiovisual mostra com amb el pas del temps, Montmeló, una població de tradició rural, es va establir com una societat rica en tota mena d'expressions festives i culturals amb orígens diversos, algunes de les quals s'han mantingut fins als nostres dies.

 

La polarització dels ideals polítics de l'època com a conseqüència dels moments de forta agitació social que es van viure a tot el país durant el primer terç del segle XX és el tret de sortida d'aquest treball. Es pot veure com aquesta polarització va quedar palesa fins i tot en l'àmbit lúdic, donant fruit a l'aparició de locals com el Cafè de Dalt que aplegava més a la gent de dretes i el Cafè de Baix a la d'esquerres. Aquesta rivalitat entre els dos locals va comportar que en una població de 800 habitants s'arribessin a fer dos envelats per Festa Major.

 

Després de la guerra civil, l'església es va convertir en un dels eixos vertebradors de la societat. Les celebracions litúrgiques marcaven el calendari festiu de tot l'any. En una població de tradició rural, festes com la de Sant Antoni Abad o Sant Isidre eren molt celebrades. Aquestes celebracions litúrgiques es concentraven, sobre tot, durant la Setmana Santa. Un dels actes més esperats durant aquests dies eren les populars cantades de caramelles. Les processons també tenien molta rellevància. Es recorden especialment, el via crucis de divendres sant que passava per la capella del Sant Crist de la Grua, la de corpus on els nens anaven vestits de comunió o la que es feia per Festa Major, el 15 d'agost dia de la Patrona.

 

El gegant de sis dits també fa un repàs per l'escola amb la segregació per sexes i la instauració del castellà durant l'època franquista, la importància del futbol en la dècada dels 50 i la celebració de la Festa Major el 15 d'agost, quan les feines del camp ja havien estat pràcticament enllestides. Locals com el Casino i el cinema Royal també queden recollits com espais d'oci més emblemàtics. Entre les tradicions més arrelades que s'han mantingut fins els nostres dies destaquen el ball de gitanes de qual es tenen referències des de 1834 juntament amb el teatre que ja a principis del segle es representava al Cafè de Baix.


Entitat


Data de modificació: 11/12/2014 11:57:17