Montmelo

Montmelo
  • MIDA DEL TEXT   

21:14  |  18/01/2021

Data i hora oficial

El temps

L'Escola de Música es mou per Santa Cecília

  • L'Escola de Música es mou per Santa Cecília!

    L'Escola de Música es mou per Santa Cecília!

17/11/2014

Com és habitual, des de l'Escola Municipal de Música de Montmelóse celebra el dia de la Patrona de la música, Santa Cecília. En aquesta ocasió han organitzat un cercavila musicalper al matí del dissabte 22 de novembre de 2014. Alumnes i professors desfilaran amb els seus respectius instruments pels carrers del municipi i interpretaran peces musicals. El cercavila començarà a la plaça Rafael de Casanovasa les 12 hores i finalitzarà a la Plaça de la Vila. Una matinal oberta a la música i que servirà per mostrar les habilitats de l'alumnat de l'Escola de Música local.

 

Patrona dels músics d'església

La fama musical de Cecília es basa en la llegenda de la seva mort, que diu que mentre ella moria a causa del martiri, anava pregant Déu tot cantant-li. Sembla que se la va començar a relacionar amb la música cap al segle XV; aviat es va fer popular, i el 1594, Gregori XIII va proclamar-la patrona de la música. Van fer-se diverses festes en honor seu, la primera de les quals va tenir lloc a Normandia. Poc més de cent anys després, la moda va arribar a Anglaterra travessant el canal de la Mànega, i Henry Purcell li va compondre tres odes el 1683. Altres obres musicals dedicades a santa Cecília són l'himne de Benjamin Britten (basat en un text de W.H. Auden), un himne de Herbert Howells, un d'Alessandro Scarlatti, o l'obra Messe Solennelle de Sainte Cécile de Charles Gounod, o l'oda Déu vos salve, Cecília brillant! i l'òpera, Cecília, de Licinio Refice del 1934. El músic belga Joseph Ryelandt (1870-1965) va estrenar l'òpera Sainte Cécile, amb llibret de Charles Martens, en 1907, a Anvers.

En la seva època de màxim esplendor, la diada de la santa era una gran festa amb missa solemne i processons on intervenien gran quantitat de músics amb tot tipus d'instruments. A Barcelona, aquest dia era un gran esdeveniment que aplegava tots els amants de la música. Després de la processó, els músics s'escampaven pels carrers i les diferents places de la ciutat per alegrar el veïnat. Els guitarristes barcelonins, anomenats sonadors, tenien especial protagonisme en el decurs de la celebració.


Entitat

Informació relacionada


Data de modificació: 20/11/2014 18:21:17