Montmelo

Montmelo
 • MIDA DEL TEXT   

09:25  |  22/06/2021

Data i hora oficial

El temps

El documental "Carrers Enfangats" es va presentar a la Sala Polivalent

 • Presentació del documental "Carrrers Enfangats"

  Presentació del documental "Carrrers Enfangats"

 • Presentació del documental "Carrrers Enfangats"

  Presentació del documental "Carrrers Enfangats"

 • Presentació del documental "Carrrers Enfangats"

  Presentació del documental "Carrrers Enfangats"

 • Presentació del documental "Carrrers Enfangats"

  Presentació del documental "Carrrers Enfangats"

 • Presentació del documental "Carrrers Enfangats"

  Presentació del documental "Carrrers Enfangats"

1/7/2014

Dins dels actes de la Festa Major 2014, diumenge passat 29 de juny, va tenir lloc a la Sala Polivalent la presentació del documental "Carrers enfangats". Aquest treball és la primera part sobre una sèrie de vídeos que es realitzaran sobre la memòria històrica de Montmeló i  mostra les principals transformacions que va viure el nostre municipi des de principis del s.XX fins la dècada dels anys 70

 

La presentació va anar a càrrec de la regidora de Cultura, Carme Palacios, i de l alcalde, Antoni Guil. Tots dos van agrair la feina realitzada pels tècnics contractats, per la comissió de la Memòria Històrica que realitza el seguiment, assessora i aporta documentació i per descomptat, hi va haver un agraïment especial a totes les persones que han estat entrevistades i que són l'essència de la memòria històrica de Montmeló. Molts dels entrevistats es trobaven a la sala i al final de l'acte, van ser cridats un a una per a recollir el vídeo personalment. La trobada entre ells va ser molt emotiu.

 

L'acte es va clausurar amb una demostració del ball de Gitanes que s'ha ballat a Montmeló des de fa molts anys. A l'amfiteatre de la Torreta, la Colla de Gitanes de l'Agrupa, van ballar tres peces i per acabar, van convidar a les persones assistents a ballar amb el grup.  Respecte al vídeo "Camins Enfangats", estarà properament a la venda per a totes aquelles persones que desitgin adquirir-lo, a l'OAC i a la biblioteca La Grua, al preu de 2,5 €.

__________

 

Carrers enfangats: de poble rural a poble industrial

  

Les profundes transformacions econòmiques i urbanístiques que va viure el municipi de Montmeló durant la segona meitat del segele XX és el fil conductor del documental que sota el títol. Una cinquantena d'entrevistes realitzades a veïns i veïnes del municipi ens apropen a un Montmeló que basava la seva economia en el conreu de la terra i en les principals tasques del camp.

 

Fins a ben entrada la dècada dels anys 50, Montmeló era un dels principals productors de patates i llet de la comarca. La seva bona comunicació per tren -el ferrocarril va arribar a Montmeló a mitjans del segle XIX quan va finalitzar la construcció de les vies entre Barcelona i Granollers- va afavorir la seva exportació. Però, abans, aquesta proximitat amb el tren va fer de Montmeló un punt d'atracció per als estiuejants que eren ben rebuts, especialment per les botigues, que es beneficiaven de l'augment de població durant els mesos d'estiu.

 

Un altre aspecte fonamental que ens introdueix en aquesta retrospectiva del poble és la importància de l'aigua. Montmeló era creuat per diferents mines -vigents des de finals del segle XVIII- que eren imprescindibles per a una població que vivia pràcticament del cultiu de la terra. El riu Congost era molt important per als regants, especialment en èpoques de sequera. Les riaredes eran freqüents i afectaven bona part dels camps. Una de les més fortes va ser la del 14 de desembre de 1943 que es va endur el pont.

 

Aquest documental també aprofundeix en la principal indústria del municipi: la Cucurny. Una fàbrica de material refrectari i gres que es va instal·lar a Montmeló a finals dels anys 1914. Va ser l'única fàbrica important que va haver-hi al poble, fins a l'arribada, als anys 60, dels polígons industrials. A partir d'aquí, Montmeló comença un nou camí cap a poble industrial i de serveis.

 

Carrers enfangats és el primer documental d'una trilogia que sota el títol de La memòria del temps, teixeix les vivències i els trets identificadors d'una societat que amb el seu llegat, ens endinsarà també, en la vida social i cultural de Montmeló i en els difícils anys de la guerra i la postguerra.