Montmelo

Montmelo
 • MIDA DEL TEXT   

14:49  |  16/07/2019

Data i hora oficial

El temps

Xerrades i activitats a voltant del respecte, durant la setmana de "Montmeló per l'educació en valors"

 • Montmeló per l'educació en valors

  Montmeló per l'educació en valors

10/3/2014

Fa prop d’un any, l'àrea d'Educació de l'Ajuntament de Montmeló va presentar la diagnosi del seu Pla Educatiu de Municipi. Des d’aleshores, un grup impulsor de voluntaris format per persones a títol individual o com a representants d’entitats o associacions municipals, han estat treballant en l’elaboració d’un programa d’activitats enfocades a treballar l’educació en valors i concretament el respecte, des de tots els nivells educatius.

 

Durant aquesta setmana, del 10 al 14 de març, es realitzen tot un seguit de xerrades i tallers als centres educatius del municipi. tant de primària com de secundària, en els quals es tractarà el respecte cap a un mateix i cap als altres, amb activitats concretes que treballaran la tolerància cap a la diferència o la prevenció de consums de drogues.

 

També s'han programat les següents activitats obertes a la població en general:

 • Dimarts 11 de març, a les 18 hores, Sala de la Concòrdia: xerrada Parlem de valors. Com treballar el respecte des de casa, a càrrec de Luis Alexis Maldonado. Durant l'acte es farà entrega dels premis i obsaequis del concurs "Montmelo per l'educació en valors".
 • Dimecres 12 de març, a les 18 hores, Sala de la Concòrdia: Prevenció en consum de drogues, destinada, principalment, a famílies amb fills a l’INS Montmeló, donat que aquesta xerrada es complementa amb uns tallers realitzats amb els joves al centre, a càrrec de David Sanitjas, tècnic de prevenció en drogodependències.

                

MONTMELÓ, PER L'EDUCACIÓ EN VALORS

  

La regidoria de comunicació s'afegeix a la campanya del grup impulsor del Pla Educatiu de Poble, que sota aquest títol ha programat tot un seguit de xerrades i tallers als centres educatius del municipi, tant de primària com de secundària, en els quals es tractarà el respecte cap a un mateix i cap als altres, amb activitats concretes que treballaran la tolerància cap a la diferència o la prevenció de consums de drogues.

 

Des de la web i les xarxes socials us fem arribar aquestes definicions i consells per aconseguir ser respectuós i complementar la informació que els nostres fills i filles rebran durant aquesta setmana en els centres educatius.

I recordeu, si voleu que us respectin heu de començar per respectar als altres.

 

Una persona respectuosa:

 • És atenta.
 • Manté l’aproximació cap a les persones amb una certa cura i distància.
 • Percep l'altre com algú que pot fer aportacions valuoses.
 • Veu els altres com a persones, és a dir, éssers fràgils.

Què facilita el respecte:

 • Utilitzar la conversa i el diàleg com a base del respecte.
 • Ser capaç de fer una escolta activa.
 • Donar reconeixement i autoritat a les altres persones.

Com ajudar des de casa:

 • Parlar amb respecte i reconeixement dels altres, especialment dels docents.
 • Respectar i valorar les institucions, com per exemple l’escola....
 • Ser crítics i fer reflexionar els fills davant la manca de respecte que es pot percebre en alguns mitjans de comunicació.
 • Tenir presents els drets individuals, però sense incidir-hi desmesuradament, evitant veure els altres com una amenaça contínua a aquests drets.

Respecte

El respecte és l'actitud de reconeixement dels drets de les persones i la valoració de la seva identitat, opinió o manera de pensar... És la base fonamental per a una convivència justa i pacífica entre tots els membres de la societat. La manca de respecte pot generar conflictes en tots els àmbits: personals, familiars, escolars, socials...

 

El respecte té a veure amb una manera especial de mirar i tractar els altres. És una aproximació a les persones amb una mirada atenta, però amb una certa cura, sense envair el seu espai. El respecte dista tant de la violència com de la indiferència.

Cal no confondre respecte amb tolerància; aquesta no implica aproximar-se als altres, sinó que té més a veure amb la indiferència.

 

Tot i la importància d'aquest valor, malauradament, veiem sovint actituds ben diferents al carrer, als mitjans de comunicació..., com la manca de diàleg, crits, insults... És important que la família eduqueu, amb el vostre exemple i la vostra tasca educativa, per contrarestar aquests models negatius que reben els vostres fills des de ben petits.

 

Respecte a un mateix

Respectar-se un mateix és atendre i satisfer les pròpies necessitats, conèixer i valorar les pròpies qualitats i valors i acceptar els errors. Només aprenent a respectar-se un mateix es pot respectar, valorar i acceptar les diferències i els errors dels altres.

El coneixement i l'acceptació que tenen els vostres fills d'ells mateixos encara s'està formant. El fet de sentir-se estimat i respectat per la família és molt important per créixer i desenvolupar-se amb seguretat i autoestima.

 

D'altra banda, és important que el vostre fill entengui que el respecte a un mateix no ha de dependre de l'opinió o el reconeixement dels altres. Si aquest desig d'acceptació és massa gran, pot portar-los problemes d'inseguretat, de dependència o de baixa autoestima que no els deixarà manifestar la seva personalitat i dificultarà les relacions amb els altres.

 

Respecte als altres

Respectar l'altre és reconèixer-lo i acceptar-lo. És fonamental que els pares eduqueu els fills des de ben petits en el respecte. La millor manera d'aconseguir-ho és amb la vostra actitud i el vostre exemple. Quan els fills veuen que reconeixeu els drets de les altres persones –siguin com siguin o vinguin d'on vinguin- quan valoreu les seves creences i opinions, aprenen el valor del respecte: una societat diversa, intercultural i madura només es pot construir a partir del diàleg i del respecte.

 

Un cas molt especial és el del reconeixement i el respecte que els nens i joves han de tenir cap a les persones responsables de la seva educació: pares, docents, gent gran... Educar és la capacitat d'influir, de guiar i d'orientar i cal un cert reconeixement i autoritat per fer-ho.

 

En el cas dels centres educatius, hi ha casos en què es manifesta el poc reconeixement i respecte d’alguns alumnes cap als docents. A part del que suposa com a manca d’un valor humà fonamental, aquest fet també pot tenir altres conseqüències, com que considerin irrellevant allò que el professor els està ensenyant, desaprofitin les classes i baixi el seu rendiment escolar. Aquest fet no és casual, sinó que beu de la imatge social que, algunes vegades, es té dels docents, i en particular de la que algunes famílies transmeten als seus fills. Cal que tingueu en compte que si els vostres fills veuen que valoreu i respecteu la tasca educativa dels seus mestres o professors, tindran una millor disposició davant dels aprenentatges.

 

Així mateix, el món de l’esport ens transmet en ocasions imatges de manca de respecte entre jugadors, baralles d’espectadors, pares que criden o insulten l’equip contrari quan juguen els seus fills... Cal tenir una cura especial, ja que tot el que es relaciona amb l’esport té molta incidència en nens i joves. Convé treballar els valors que aporta l’esport, com l’esforç, la responsabilitat, el treball en equip, la humilitat...

 

Respectar els altres comporta, també, actituds respectuoses amb les coses i els espais que s'han de compartir a casa, a l'escola, als parcs, biblioteques, teatres, museus, cinemes, etc.