Montmelo

Montmelo
  • MIDA DEL TEXT   

14:15  |  08/08/2020

Data i hora oficial

El temps

Presentació del lèxic "Gitanes del Vallès. Una colla de mots de ball de plaça"

  • Presentació del lèxic

    Presentació del lèxic

4/3/2014

Gitanes del Vallès. Una colla de mots de ball de plaça és el primer recull de vocabulari que s’edita sobre el món del ball de gitanes i s’emmarca en les activitats de col•laboració amb les entitats del programa del Voluntariat per la llengua.

 

El dilluns 24 de febrer, a les 7 de la tarda, es va presentar el lèxic Gitanes del Vallès. Una colla de mots de ball de plaça, a la sala l’Aplegador de Roca Umbert, a Granollers. Organitzat pel Centre de Normalització Lingüística del Vallès Oriental, l'acte va ser conduït per Roser Tintó, tècnica de normalització lingüística, i hi van intervenir Ester Franquesa, directora general de Política Lingüística i presidenta del Consorci per a la Normalització Lingüística; Josep Mayoral, alcalde de Granollers; José Orive, president del Consell Comarcal del Vallès Oriental; Llorenç Solà, president de l’Agrupació de Colles del Ball de Gitanes del Vallès i autor de la introducció del lèxic, i Reyes Barragán i Cristina Puig, tècniques de normalització lingüística de l'equip que ha elaborat el lèxic. L'acte es va cloure amb una mostra del ball de gitanes.

 

En primer lloc, Josep Mayoral va donar la benvinguda als assistents a l'espai de Roca Umbert, “una antiga fàbrica tèxtil on havien treballat fins a 15.0000 persones, un espai reformat i obert a la ciutadania com a espai de producció cultural” i que acull les entitats que fan cultura al carrer, entre altres l’Esbart Dansaire. “Amb aquest lèxic”, va dir, “continuem posant paraules a totes les activitats per anar construint un país que fa de la paraula l’eix central de construcció nacional”.

 

A continuació, José Orive va celebrar que s’hagi materialitzat la seva proposta d’ara fa un any en la presentació del lèxic de gegants, en el sentit que el següent fos el de gitanes. Va afirmar que aquest lèxic constitueix una nova eina per a les colles del ball de gitanes, una manifestació de cultura popular que posa en relació molta gent, com també ho fa el programa del Voluntariat per la llengua. En aquest temps de crisi, va dir, “cal prioritzar l’atenció als grups que ho necessiten, però també la llengua i la cultura, que ens ajuden a créixer com a comunitat”.

 

En el seu torn, Ester Franquesa va afirmar que “posar a disposició de la cultura els seus espais és el millor que poden fer els ajuntaments”. Va destacar que el lèxic que es presentava és el resultat d'un treball rigorós, fet amb l'assessorament del Termcat i de les colles de ball de gitanes. Aquest treball, va dir, “ens explica una dansa, una dansa que ve de molt lluny, com el nostre país”. El ball facilita que es travin relacions entre les persones, i constitueix una metàfora de Catalunya. “Trenant relacions, s'ha construït un país a partir de moltes aportacions, un país que acull molta gent que parla llengües diferents i que té una llengua comuna”, un país on “la cultura popular ha estat sempre un element de cohesió”, va afirmar.

 

Per la seva banda, Llorenç Solà va agrair l’interès pel ball de gitanes i el treball de recollida de dades que es reflecteix en el lèxic. Tot seguit es va referir als treballs de Maspons i Labrós, Plantada i Almirall, de final del s. XIX i primers del s. XX i va parlar de diversos aspectes del ball de gitanes (“d’on venim, on som i on anem”): les primeres referències documentals, la constant renovació que, per una banda, provoca que es perdin alguns balls que es feien antigament, però que permet que les gitanes continuïn vigents, la manera característica de tocar les castanyoles, la varietat de coreografies...

 

Les darreres a intervenir, Cristina Puig i Reyes Barragán, van parlar del procés d’elaboració del lèxic, de les dificultats a què s’han hagut d’enfrontar: les diverses modalitats de gitanes que coexisteixen al Vallès, que s’havien de veure reflectides en el treball; la delimitació del contingut; la tria d’un títol adequat... També van parlar de la bona predisposició i la col•laboració incondicional de les colles i les persones que hi estan vinculades, a les quals finalment van expressar el seu agraïment, com també van agrair a Carles Puche la cessió de la il•lustració, i a Llorenç Solà, el text introductori.

 

Per acabar l’acte, deu parelles de diverses colles de la comarca van oferir als assistents una mostra del ball de gitanes del Vallès: van ballar el galop d’entrada, la polca de Sant Esteve i el galop de sortida.

 

Gitanes del Vallès. Una colla de mots de ball de plaça és el tercer lèxic en format de tríptic editat pel CNL del Vallès Oriental i relacionat amb la cultura popular. Els dos anteriors, Diables del Vallès Oriental. Una colla de mots de foc i de festa i Gegants del Vallès Oriental. Una colla de mots de festa i majestat, se centraven, respectivament, en la tradició dels diables i en la dels gegants. En tots tres casos el lèxic específic no apareix en una llista, sinó integrat en un text que, en el cas del ball de gitanes, descriu el desenvolupament d'una ballada de gitanes, amb els personatges que hi intervenen, la indumentària, els tipus de balls, la música, els passos... Elaborat amb l’assessorament de membres de les colles i d’antics balladors, ha estat revisat pel Termcat i inclou una introducció de Llorenç Solà, president de l’Agrupació de Colles del Ball de Gitanes del Vallès.