Montmelo

Montmelo
  • MIDA DEL TEXT   

00:18  |  25/02/2020

Data i hora oficial

El temps

Canvi d'hora: horari d'hivern. El diumenge 27 d'octubre de 2013, es retarda el rellotge 1 hora: a les 03.00 h serà les 02.00 h

26/10/2013

El canvi d'hora va començar a generalitzar-se, encara que de manera desigual a partir de 1974, quan es va produir la primera crisi del petroli i alguns països van decidir avançar els rellotges per poder aprofitar millor la llum del sol i consumir així menys electricitat en il·luminació. S'aplica com a directiva des de 1981 i ha estat renovada successivament cada quatre anys. En l'actualitat, el canvi horari vigent és el que s'aplica des de 1996, any en què es va acordar avançar 1 hora el rellotge l'últim diumenge de març, i retrocedir-la l'últim diumenge d'octubre.


Segons estimacions, al nostre país, l'estalvi en il·luminació al sector domèstic pel canvi d'hora durant els mesos que té efecte, és a dir, des de final de març fins a final d'octubre, pot representar un 5%. Si el consum mitjà d'una família és de 3.200 kWh, l'estalvi serà de més de 6 € per llar i més de 60 milions d'euros en conjunt. A això cal sumar, procedent del sector de comerç i serveis, un estalvi del 3% (més de 6 milions de €) en concepte de reducció de consum d'aire condicionat.


El canvi d'hora s'ha adoptat per entendre que "el bon funcionament d'alguns sectors, no només el dels transports i les comunicacions, sinó també altres rams de la indústria, requereix una programació estable a llarg termini".


Independentment del canvi d'hora, es recomana que la ciutadania contribuïr a l'estalvi d'energia fent un ús intel·ligent de la il·luminació a les llars: seguir determinades pautes pot permetre, sense renunciar al confort, estalviar fins a 100 € l'any, a més d'evitar emissions contaminants a l'atmosfera.


Recordeu: el diumenge 27 d'octubre de 2013, es retarda el rellotge 1 hora: a les 03.00 h serà les 02.00 h