Montmelo

Montmelo
  • MIDA DEL TEXT   

15:54  |  19/01/2020

Data i hora oficial

El temps

L'edat mínima de consentiment sexual passarà dels 13 anys als 16

9/9/2013

Encara que la relació fos acordada , podria ser castigada amb 12 anys de presó

No hi haurà delicte quan l'adult sigui "pròxim en edat " ia " desenvolupament o maduresa "

 

El Govern va a elevar l'edat de consentiment sexual a Espanya , dels 13 anys en què està fixada actualment als 16 . Això vol dir que si un adult té relacions sexuals amb un noi o noia que encara no hagi complert els 16 , encara que aquestes siguin consentides , l'adult pot ser condemnat per " abusos " a una pena d'entre dos i sis anys de presó ( fins 12 anys si hi ha penetració vaginal , anal o bucal ) . Hi haurà , però, una excepció : les relacions sexuals consentides amb un menor de 16 anys no seran delicte "quan l'autor és una persona pròxima a la víctima per edat i grau de desenvolupament o maduresa" . Una circumstància eximent molt genèrica , la concreció quedaria , aparentment , a criteri del jutge .

 

Així figura en l'última versió de l'avantprojecte de reforma del Codi Penal , que el Consell de Ministres està a punt d'aprovar en segona volta -ho farà previsiblement aquest mes- i que després s'iniciarà la tramitació parlamentària . L'edat mínima dels 16 anys és una incorporació d'última hora a proposta del Ministeri de Sanitat : en l'avantprojecte que va ser elaborat pel Ministeri de Justícia i aprovat en primera volta l'octubre passat aquesta edat de consentiment sexual s'havia fixat en 15 anys .

 

Espanya té una de les edats de consentiment sexual més baixes d'Europa : 13 anys , un llindar que l'ONU havia demanat elevar i que en la majoria dels països europeus és de 14 , 15 o 16 anys . El 2009 tots els grups polítics van acordar al Congrés , per unanimitat , elevar aquesta edat de 13 anys (encara que no van fixar fins on ) , i el Govern , presidit llavors per José Luis Rodríguez Zapatero , va estar d'acord. Però aquella modificació del Codi Penal no va prosperar finalment .

________

 

Delicte d'abusos a menors - Esborrany de l'avantprojecte de Codi Penal

183.1 . "El que realitzi actes de caràcter sexual amb un menor de 16 anys serà castigat com a responsable d'abús sexual a un menor amb la pena de presó de dos a sis anys" .

 

183.3 . " Quan l'atac consisteixi en accés carnal per via vaginal , anal o bucal , o introducció de membres corporals o objectes [ ... ] , el responsable serà castigat amb la pena de presó de vuit a dotze anys " .

 

Nou 184 quater . " El consentiment lliure del menor de 16 anys exclourà la responsabilitat penal pels delictes que preveu aquest capítol , quan l'autor sigui una persona propera a la víctima per edat i grau de desenvolupament o maduresa" .

 

L'actual ministre de Justícia , Alberto Ruiz - Gallardón , en el primer esborrany de reforma del Codi Penal , ja havia elevat l'edat dels 13 anys a 15 , el maig passat , la ministra de Sanitat , Ana Mato , va plantejar al Congrés que al seu parer el llindar s'hauria de fixar en 16 anys . I així ha quedat finalment en l'avantprojecte de llei . Mato , a més , va anunciar que l'edat mínima per contraure matrimoni passarà de 14 a 16 anys ( modificant el Codi Civil ) , per tant , si aquestes dues iniciatives prosperen , l'edat legal a Espanya per tenir relacions sexuals i per casar-se serà la mateixa .

 

L'avantprojecte de Codi Penal , al qual ha tingut accés aquest diari , no modifica les penes previstes per al delicte d '"abusos i agressions sexuals a menors " . Les deixa com estan en l'article 183 i següents : de dos a sis anys de presó per fer " actes de caràcter sexual" ( fins a deu anys si és amb violència ) i de vuit a 12 anys de presó si hi ha " accés carnal per via vaginal , anal o bucal , o introducció de membres corporals o objectes " ( fins a 15 anys si és amb violència ) . El que canvia és què es considera un "menor " a efectes de consentiment sexual : aquesta edat es fixaria ara en 16 anys . Per tant , qualsevol relació sexual amb un menor de 16 anys seria considerada abús o agressió , perquè el consentiment donat per aquest no seria tingut en compte .

 

Això vol dir que un noi de 18 anys que tingués relacions sexuals consentides amb una noia de 15 podria ser denunciat per abusos - per exemple , pels pares de la menor - i condemnat a 12 anys de presó ? L'avantprojecte crea un nou article 184 quater que sembla apuntar que el Govern intenta evitar aquesta possibilitat : " El consentiment lliure del menor de 16 anys exclourà la responsabilitat penal pels delictes que preveu aquest capítol , quan l'autor sigui una persona propera a la víctima per edat i grau de desenvolupament o maduresa " , diu aquest article. És a dir , que si les relacions són consentides i la diferència d'edat entre tots dos no és molt gran, no hi haurà delicte . Però el text no concreta aquesta " proximitat" en edat o grau de maduresa , cosa que teòricament quedaria a criteri del jutge .

         

Informació de: el País digital