Montmelo

Montmelo
  • MIDA DEL TEXT   

10:23  |  20/06/2019

Data i hora oficial

El temps

La intervenció arquitectònica a Mons Observans, obté el premi d'opinió dels guardons FAD 2013 d'arquitectura

12/7/2013

Toni Gironès va obtenir a més, el màxim guardó de la nit, amb el premi a la millor obra d'arquitectura, pel dolmen megalític de Seró

 

L'arquitecte rep el reconeixement d'institucions i col·laboradors a les instal.·lacions del jaciment romà

 

Divendres 12 de juliol, els ajuntaments de Montmeló i Montornès del Vallès, el departament de Cultura de la Generalitat i l'ICAC han volgut fer un acte de reconeixement amb motiu dels premis que ha rebut el projecte Mons Observans: adequació del jaciment romà de can Tacó / s. II a de C a l'espai natural dels turons de les Tres Creus (Montmeló – Montornès del Vallès) 2008-2012 de l'arquitecte Toni Gironès.

 

L'acte s'ha iniciat amb una breu presentació a càrrec dels representants de les institucions promotores del projecte. Per part de la Generalitat de Catalunya, la directora de Serveis Territorials de Cultura, senyora Àngels Torras, per l'ajuntament de Montmeló, l'alcalde senyor Antoni Guil, per l'ajuntament de Montornès del Vallès, la regidora de cultura senyora M Rosa Vinyallonga i en representació de l'Institut Català d'Arqueologia Clàssica, el senyor Josep Guitart.

 

Aquesta primera part ha servit per felicitar a l'arquitecte, Toni Gironès, pels premis aconseguits tant a la XII Bienal Española de Arquitectura y Urbanismo 2013, a la categoria de Protecció de Territori i Paisatge i en el Premis Fad d'Arquitectura i Interiorisme 2013, on ha aconseguit ser finalista a la categoria Ciutat i Paisatge i guanyador del premi d'Opinió, pel projecte Mons Observans: adequació del jaciment romà de can Tacó / s. II a de C a l'espai natural dels turons de les Tres Creus (Montmeló – Montornès del Vallès) 2008-2012.

 

Tot seguit, els tècnics autors del projecte, l'arquitecte Toni Gironès, el biòleg, Albert Sorolla i el catedràtic d'arqueologia i director científic del projecte, doctor Guitart, també s'han fet ressò d'aquests premis i han explicat com havia estat realitzada l'obra d'adequació del jaciment arqueològic de can Tacó – Turó d'en Roina.

 

L'arquitecte ha explicat que, donada la singularitat de l'emplaçament del jaciment, en una zona densament industrialitzada, es va haver de conjugar natura i indústria a través dels seus materials, la llicorella (material utilitzat en les restes trobades) i el ferro (com a material industrial).

 

L'Albert Sorolla ha constatat que s'ha intentat que la intervenció mediambiental sigui la mínima posant les bases per a que la pròpia natura evolucioni i ocupi el seu espai. Ha coincidit també en destacar que ha estat fàcil treballar donada la bona sintonia de tot l'equip implicat.

 

El Dr. Guitart, novament ha destacat la importància del jaciment, clau per la interpretació dels inicis del període romà a Catalunya. Ha recordat que la participació de l'Icac en aquest projecte va ser promoguda des del Servei d'Arqueologia de la Generalitat i acollida i impulsada pels dos Ajuntaments.

 

Per acabar, en Toni Gironès ha agraït les felicitacions i ha volgut dedicar el premi a la memòria del cap de l'obra de l'empresa Moix, el senyor José A. Alvarez, traspassat mesos després de la inauguració del jaciment.

__________

 

Sobre el premis FAD 2013

 

Arquitectura amb sentit comú

El complex arqueològic del dolmen de Seró i una escola a Portugal guanyen el premi FAD

         

"Abans la sostenibilitat es deia sentit comú. Ara no es pot fer tot el que et passa pel cap, el disseny no és només ocurrència. El territori dóna respostes per ell mateix", afirma l'arquitecte Dani Freixes, president dels premis FAD d'arquitectura que es van lliurar ahir a la nit. Enguany s'han reconegut dues obres en aquesta categoria que són "com uns pantalons que els falta un pedaç -subratlla-. Són projectes que neixen més de la necessitat que de la voluntat". Són el complex arqueològic i cívic de Seró, a Artesa de Segre (Lleida), de Toni Gironès, i l'escola de Sever do Vouga, a Portugal, de Pedro Domingos.

 

"No hem plantejat els premis com una competició sinó com un reconeixement. Els 27 finalistes són tots exemplars, expliquen i ensenyen coses interessants", diu l'arquitecte. "Els guanyadors són l'escuma de la cervesa", afegeix. Les obres per adequar el túmul i el dolmen megalític de Seró van començar el 2008 i van acabar l'any passat. "És una obra molt modesta feta amb un afany d'investigació notable. Està situada en un marc rural que encara li dóna més valor", subratlla Freixes. "És en un poblet molt petit i és una obra cabdal per a la localitat -afegeix-. Inclou un centre cívic i un altre per difondre la seva economia".

 

"El paradigma ha canviat moltíssim. Igual que es parla de microcrèdits, en arquitectura es parla de microintervencions", explica Freixes. N'és també un bon exemple l'altra obra que ha guanyat el premi FAD, una escola a Sever do Vouga caracteritzada per "l'austeritat, la sobrietat i el rigor". "Ja hi havia unes instal·lacions; l'autor els ha donat coherència i ha creat una ciutat d'escoles que reuneix molts centres de la comarca", subratlla Freixes.

 

L'obra guanyadora en la categoria de ciutat i paisatge és l'Espai Públic Teatre La Lira a Ripoll, dels arquitectes RCR. "És monumental pel resultat però no per la voluntat de fer una peça escultòrica. L'obra ocupa un buit, crea un plaça pública que funciona i el pont que inclou dóna una nova possibilitat de moviment i de centralitat", diu Freixes. En la categoria d'interiorisme s'ha imposat la reforma que Ivan Pomés i Max Llamazares han fet al restaurant Il Giardinetto. I el guardó d'intervencions efímeres ha recaigut en la Factoria i Magatzem dels Reis Mags a la Fabra i Coats, de l'arquitecte Xevi Bayona.

ara.cat

 

+ info: arquinfad.org