Montmelo

Montmelo
  • MIDA DEL TEXT   

10:30  |  15/07/2020

Data i hora oficial

El temps

Els iogurts ja no caducaran per llei als 28 dies

10/4/2013

Agricultura equipara la directiva europea per reduir els residus alimentaris


Els fabricants de iogurts que s'hagin de consumir a Espanya ja no s'han d'atenir a l'obligatorietat que el seu producte caduqui als 28 dies de la seva elaboració i poden establir la data de consum preferent que considerin adequada. Així ho ha explicat aquest dimarts el ministre d'Agricultura, Alimentació i Medi Ambient, Miguel Arias Cañete, en una roda de premsa de presentació de l'estratègia 'Més aliment, menys deixalles' en què ha denunciatque la normativa vigent "portava a generar molta deixalla d'un producte bàsic per a l'alimentació i un grau molt alt de consum".


Aquest canvi normatiu, en vigor des de divendres passat, forma part de la nova norma de qualitat del iogurt aprovada pel Consell de Ministres del 8 de març, que derogava la llei vigent des del 2003. D'aquesta manera, la normativa espanyola s'equipara a la directiva europea que regula aquesta matèria. Segons el ministre, "no hi haurà confusió per al ciutadà, que a partir de la data de consum preferent haurà de prendre la seva decisió".


La revisió de totes les normes, com les relatives a la data de caducitat i consum preferent, que tenen impacte sobre les deixalles, és una de les accions principals de l'estratègia. Tot i això, segons el ministre, de moment no hi ha altres productes sobre els quals s'estigui treballant.


Aquesta estratègia, segons el que exigeix el Parlament Europeu, té com a objectiu reduir a la meitat les deixalles alimentàries el 2020. Per fer-ho, el Govern ha creat una comissió de seguiment que es reunirà per primera vegada aquesta mateixa setmana. Més endavant, en el termini de tres anys, l'Executiu revisarà el compliment i els resultats de l'estratègia per decidir si s'han de prendre iniciatives complementàries per arribar a complir l'objectiu.


Segons la FAO, actualment es desaprofita un terç de la producció mundial d'aliments i la meitat dels cereals. A més, les deixalles anuals dels països rics són similars a la producció alimentària neta de l'Àfrica subsahariana.


Altres accions de l'estratègia són generar informació i dades fiables sobre la matèria per conèixer la quantitat de deixalles, on i quan es produeixen i qui en són els responsables. També contempla la publicació de guies de bones pràctiques per a agricultors, empreses i operadors de la cadena alimentària, així com campanyes informatives per a consumidors i restauradors. Finalment, intentarà fomentar la col·laboració amb els bancs d'aliments i altres entitats similars i impulsar les noves tecnologies per millorar els productes.