Montmelo

Montmelo
  • MIDA DEL TEXT   

18:19  |  21/08/2019

Data i hora oficial

El temps

El Centre de Normalització Lingüística del Vallès Oriental presenta un lèxic sobre els gegants

  • Lexic Gegants

    Lexic Gegants

9/1/2013

Gegants del Vallès Oriental. Una colla de mots de festa i majestat és el primer recull de vocabulari que s’edita sobre el món geganter i s’emmarca en les activitats de col•laboració amb les entitats del programa del Voluntariat per la llengua.

 

El dia 17 de gener a les 7 de la tarda es presentarà el lèxic Gegants del Vallès Oritental. Una colla de mots de festa i majestat a la sala l’Aplegador de Roca Umbert, a Granollers. Organitza l’acte el Centre de Normalització Lingüística del Vallès Oriental, amb la col•laboració dels Amics dels Gegants i Capgrossos de Granollers, que acullen aquesta presentació com un dels actes de celebració del cinquantenari dels gegants de Granollers. Hi intervindran:

 

Yvonne Griley, directora general de Política Lingüística i presidenta del Consorci per a la Normalització Lingüística.

Josep Mayoral, alcalde de Granollers.

José Orive, president del Consell Comarcal del Vallès Oriental.

Amadeu Carbó, president de l'Associació Cultural Joan Amades.

Josep M. Gontan, president d’Amics dels Gegants i Capgrossos de Granollers.

Reyes Barragan, Maria Forns, Cristina Puig i Roser Tintó, tècniques de normalització lingüística que han elaborat el lèxic.

 

Gegants del Vallès Oriental. Una colla de mots de festa i majestat és el segon lèxic en format de tríptic editat pel CNL del Vallès Oriental i relacionat amb la cultura popular. L’anterior, Diables del Vallès Oriental. Una colla de mots de foc i de festa, se centrava en la tradició dels diables. En tots dos casos el lèxic específic no apareix en una llista, sinó integrat en un text que, en el cas dels gegants, descriu les diferents etapes del procés de creació del gegant, des del modelatge al taller i la confecció de la roba, fins al bateig de nous gegants i la festa gegantera. S’ha elaborat amb l’assessorament d’especialistes en cultura popular i música tradicional, i ha estat revisat pel Termcat. El tríptic inclou una introducció d’Amadeu Carbó, expert en cultura tradicional i president de l’Associació Joan Amades.