Montmelo

Montmelo
  • MIDA DEL TEXT   

21:51  |  18/08/2019

Data i hora oficial

El temps

Mons Observans, un jaciment per "gaudir-lo"

1/11/2012

Centenars de persones visiten l'assentament romà de Can Tacó - Turó d'en Roina (Mons Observans) el dia de la inauguració

Els actes d'inauguració del nou parc arqueològic i natural Mons Observans, celebrats els dies 27 i 28 d'octubre, van tenir una gran acollida de públic. Durant tot el cap de setmana, més de 600 persones van visitar el jaciment per participar a les jornades de portes obertes organitzades per donar a conèixer aquest important assentament d'època romana situat al cim del turó de Can Tacó, entre els municipis de Montmeló i Montornès del Vallès.

L'acte d'inauguració es va celebrar el dissabte a dos quarts d’una del migdia i fou presidit pels alcaldes de Montmeló (Sr. Antoni Guil) i de Montornès (Sr. José A. Montero) acompanyats de les respectives regidores de cultura (Sra. Carme Palacios i Sra. Rosa Maria Viñallonga), la directora de l'Institut Català d'Arqueologia Clàssica (Dra. Isabel Rodà), el director del projecte (Dr. Josep Guitart) i el director general de Patrimoni Cultural de la Generalitat de Catalunya (Sr. Joan Pluma). Tots ells van coincidir en l'execel·lent tasca duta a terme per a la recuperació i posada en valor del jaciment i van destacar les intervencions arqueològiques, arquitectòniques i paisatgístiques. L’alcalde de Montmeló va tenir un especial agraïment a les persones i autoritats anteriors que van creure des de un principi en l’importància d'aquest projecte.

Sota el lema "Un jaciment per descobrir", els visitants van poder recórrer les diverses dependències que conformen l'assentament acompanyats d'un equip de guies i seguint els panells explicatius instal·lats al recinte. La visita es complementava al punt d'informació, on es projectava un vídeo i una exposició dedicats al procés de recuperació del jaciment des que s'hi iniciaren les primeres intervencions arqueològiques ara fa més de 60 anys.

Els infants van poder participar en els tallers d'excavació i jocs de l'època que s'organitzaren a les noves aules construïdes al parc (aula d'arqueologia i aula del bosc), les quals van ser projectades per potenciar la participació de les escoles i del públic familiar en la descoberta del jaciment en plena natura. Els assistents també van degustar productes de l’època i van coneixer algunes particularitats de la cuina romana.

Està previst establir un calendari de visites per a les escoles i el públic en general a partir de l'any vinent. De moment, s'han fixat dates d'obertura abans de finals d’any per a poder visitar el parc. Els diumenges de novembre, d’11 a 14 hores, Mons Observans romandrà obert i es faran visites guiades i altres activitats.
Galeria de fotos: Picasa-Ajuntament de Montmeló