Montmelo

Montmelo
  • MIDA DEL TEXT   

06:41  |  29/11/2021

Data i hora oficial

El temps

El Vallès Oriental serà comarca pionera en abordar la diversitat religiosa als cementiris

  • primer Consell d’Alcaldies del Vallès Oriental, presencial des de la pandèmia

    primer Consell d’Alcaldies del Vallès Oriental, presencial des de la pandèmia

13/11/2021

Els representants de l'ens provincial han presentat al Consell d'Alcaldies el document "Cementiris i diversitat", en el que ha estat el primer Consell d'Alcaldies presencial que se celebra des de la pandèmia, i que s'ha fet el 10 de novembre al Teatre-Auditori Can Palots de Canovelles.

 

El Vallès Oriental comença a treballar en l'abordatge dels cementiris multiconfessionals amb l'objectiu "d'avançar-nos a una realitat que ens trobarem aviat" per tractar "una situació que és molt sensible com és el ritu de l'enterrament de les persones", segons ha explicat el president Emilio Cordero. Per fer-ho, el Consell Comarcal ha demanat a la Diputació de Barcelona un acompanyament per fer un estudi prospectiu i estudiar propostes que donin solució a una demanda que anirà en augment.


El document planteja un treball prospectiu a la comarca que es portarà a terme en diferents fases. Les actuacions inclouen una aproximació demogràfica i sociològica a la gestió de la diversitat religiosa als cementiris i l'anàlisi de la realitat existent. També es farà una diagnosi de les necessitats vs. disponibilitats i les opcions i alternatives. Es faria en tots els municipis de més de 10.00 habitants, i els municipis de menys de 5.000 habitants que hi vulguin participar. En aquesta implementació hi participarien, a més de la Diputació, el Consell Comarcal i els ajuntaments, les persones referents territorials de les comunitats.

La idea és donar resposta als reptes que es plantegen des d'un punt de vista d'espai físic com sociològic, per tal de reconèixer la diversitat de les persones que viuen als nostres pobles i ciutats, garantir el dret a la igualtat de tracte i la no discriminació en l'àmbit religiós, donar veu a les comunitats confessionals en la definició de necessitats, preveure les ressonàncies en la ciutadania –importància de la comunicació i el diàleg- i avançar cap a l'adaptació dels serveis a una societat diversa més enllà de les necessitats derivades de la Covid-19.

Segons el president Cordero, "hi ha fills de persones nouvingudes nascuts a Catalunya que quan morin voldran que se'ls enterri al seu territori. Hem de donar sortida a totes les religions i hem de tenir aquesta sensibilitat per poder donar cobertura a totes les persones que es vulguin enterrar al nostre territori, siguin de la religió que siguin". I ha afegit que "s'ha de fer de la mà de les diferents comunitats, les administracions no podem anar per lliure i hem d'arribar a acords".

 


Inici de curs escolar


El Consell d'Alcaldies també ha fet un repàs de l'inici del curs escolar, per part de Simó López, director dels Serveis Territorials del Maresme-Vallès Oriental, que ha qualificat de dins la normalitat l'inici del curs, amb plans obertura dels centres educatius. López ha fet valdre la feina dels equips directius i del professorat en l'inici del curs, dels ajuntaments per cedir espais i del Consell Comarcal en la gestió del transport i menjadors.

També ha fet referència a la demanda de places de formació professional a la comarca i ha afegit que s'han compromès "a estudiar aquesta oferta conjunta que doni resposta a les necessitats del territori, no només en l'àmbit de famílies i acadèmics sinó també en l'àmbit de teixit productiu".

 


Situació de la pandèmia

Per altra banda, el director del Sector sanitari Vallès Oriental, Joan Parellada, ha explicat als alcaldes i alcaldesses la situació de la pandèmia. Les xifres que ha comentat de la darrera setmana a la comarca -101 casos de covid, incidència de 24,3 amb un risc de rebrot de 56 i una positivitat de 2,07- confirmarien que "no estem en vermell, però tampoc estem verds com voldríem. El virus continua corrents", ha dit Parellada, que ha afegit que l'alt índex de vacunació a Catalunya dona més seguretat en un entorn europeu complicat on els índexs de vacunació són més baixos.Data de modificació: 12/11/2021 15:14:36