Montmelo

Montmelo
  • MIDA DEL TEXT   

16:50  |  31/07/2021

Data i hora oficial

El temps

Aquest estiu s'inicien les actuacions per a l'erradicació d'espècies vegetals invasores a la conca del riu Besòs

  • Erradicació d'espècies vegetals invasores a la conca del riu Besòs

    Erradicació d'espècies vegetals invasores a la conca del riu Besòs

24/7/2021

L'ACA destina més de 132.400 euros per a l'erradicació d'espècies vegetals invasores a la conca del riu Besòs. Els treballs, que seran duts a terme per Forestal Catalana, es faran des d’aquest estiu fins el 2022. Les actuacions es concentraran en la retirada i erradicació de la planta Alternanthera philoxeroides a la riera de Cànoves i en un tram dels rius Mogent i Besòs. Aquesta espècie està considerada d'alt risc per la Comissió Europea pel seu alt potencial invasor i pels efectes negatius que genera sobre l'ecosistema.


ACA i Consorci Besòs Tordera - L'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) destinarà més de 132.400 euros en actuacions per a l'eliminació i erradicació d'espècies invasores vegetals a la conca del riu Besòs. Concretament, les mesures previstes, que seran dutes a terme en dues fases (estiu d'enguany i primavera de 2022) per l’empresa pública Forestal Catalana, S.A., es concentraran en actuar contra la planta Alternanthera philoxeroides, una espècie provinent d'Amèrica del Sud i considerada d’alt risc per la Comissió Europea pel seu alt potencial invasor i pels seus efectes negatius sobre l’ecosistema.

 

Davant de la ràpida proliferació, alta resistència i capacitat d'expansió d'aquesta planta en els últims 18 mesos, l'ACA ha formalitzat aquest encàrrec que es focalitzarà a la riera de Cànoves i en un tram dels rius Mogent i Besòs. Les actuacions previstes es concentraran en la retirada d'aquesta planta, juntament amb el seu rizoma i el sediment del voltant per evitar el seu rebrot, amb molta cura en el seu transport a un abocador autoritzat. Es faran també diverses proves pilot d’erradicació segons la localització en el riu i s’avaluarà la forma més efectiva.
L’actuació comportarà una certa alteració temporal (en uns moments de l’any que, tot i no ser els més idonis, són els únics en què la planta és visible i permet la seva extracció), i controlada del sistema fluvial, que a la llarga s’espera que comporti la millora del medi i de l’ecosistema aquàtic.

En els darrers mesos, l'ACA i el Consorci Besòs Tordera, juntament amb els Agents Rurals, la Universitat Autònoma de Barcelona i el CREAF (Centre de Recerca Ecològica i Aplicacions Forestals), han fet diverses actuacions per testejar la millor metodologia per erradicar aquesta espècie vegetal i amb aquesta intervenció es pretén donar un pas més en l'eliminació de l'Alternanthera philoxeroides i en la gestió de les espècies exòtiques invasores aquàtiques.

 Data de modificació: 29/07/2021 13:37:39