Montmeló torna a omplir-se d’arts escèniques per celebrar l’onzena edició del FitKam
Al voltant de 4.000 persones han participat a la 11a edició del Fitkam, que ha comptat amb vint-i-nou espectacles de disciplines artístiques tan diverses com la màgia, el teatre, la música, el clown o les instal·lacions de joc. En aquesta edició, el FitKam ha reunit al voltant de cent cinquanta professionals, a sis cents alumnes de les escoles del poble i a moltes famílies per celebrar la cultura i les arts escèniques.
Montmeló ha estat aquest divendres i dissabte el punt de trobada de les arts escèniques per a un públic infantil i juvenil. De nou, tot el poble s’ha implicat per oferir una proposta cultural pensada per a famílies i professionals del sector, i ha tingut una gran rebuda per part de tothom. Es calcula que 4.000 persones han participat en l’onzena edició del festival.
El fil conductor d’aquesta edició han estat els contes, aquesta temàtica ha introduït molts dels espectacles que s’han vist a escena, vint-i-nou en total, de disciplines tan diverses com teatre, titelles, ombres, clown, instal·lacions de joc, música o màgia. Enguany, s’han celebrat tres estrenes i una preestrena: la instal·lació ‘Trepitgem fusta’ de El Negro Company, un conjunt de jocs tradicionals creats amb les mans dels components de la companyia, recuperant objectes i materials. Seguidament, ‘Rere l’ombra de Wendy i Peter Pan’ de Produccions Essencials, un viatge poètic d’ombres immersiu on el públic interactua amb l’escena. També s’ha vist per primer cop ‘Món de contes’ de Kincakau, una instal·lació que combina una de les grans passions de la companyia: els contes i el joc. Finalment, ‘Petits somnis’ de la Companyia de Teatre Anna Roca, un espectacle que va posar a escena el divers món dels somnis. Divendres alumnat i professionals van gaudir de la Factoria Mascaró amb ‘Cosint cançons’, un espectacle que vol donar a conèixer la dansa i la cançó tradicional als més petits des d’una perspectiva innovadora i contemporània. L’espectacle inaugural va estar a punt d’exhaurir entrades amb la recent novetat de Xip Xap ‘Sigues tortuga’, una història fresca i divertida que posa en relleu que, en aquesta vida, el que importa no és arribar lluny sinó gaudir del camí.
Aquest any s’han incorporat novetats, i des de l’organització celebren la bona rebuda de totes elles. Les principals, dues noves seccions adreçades a professionals, ‘La Lupa’ que ha permès als programadors submergir-se en l’univers creatiu de l’artista Marga Socias mentre feien un cafè amb ella a la sala d’estar que ella mateixa va muntar als Jardins de la Torreta. D’altra banda, el Vermut Salmó, un espai de trobada amb l’excusa de fer un mos abans de dinar, per conèixer de prop un projecte inspirador, en aquest cas, el Festival d’Arts en Viu Enre9 de Lleida, els seus representants van explicar com les xarxes comunitàries i la cultura poden ser eines potents per trencar estigmes, empoderar i dinamitzar el barri, i fer accessibles les arts escèniques en una zona d’alta complexitat. Programadors i companyies van agrair la proposta i la van trobar molt enriquidora.
A més, a l’onzena edició de l’esdeveniment, buscant aquesta profunditat comunitària, s’ha enxarxat amb entitats i associacions del municipi com per exemple convidar als nens i les nenes del casal d’estiu a participar en la confecció del cartell, la gravació de la falca o decoració de carrers. També va programar un espectacle conjunt amb la Biblioteca de Montmeló, i tant les escoles com l’institut participaran del festival, tots els nens i nenes de primària i primer cicle han assistit a un espectacle divendres en el marc del FitKam. La cloenda del festival, també s’ha compartit amb la festa d’inici del CIJ Esplaia’t Montmeló.
Des de l’ajuntament mostren satisfacció perquè cada any el festival guanya més adeptes, i en aquesta edició s’han implicat totes les escoles de Montmeló, també l’esplai, el casal i la biblioteca. "És important oferir una proposta que impliqui a tota la comunitat, creure’ns que la cultura és motor transformador de la societat, i comencem pel nostre municipi" assenyalen.
La Marta Martí i Montse Homs, codirectores artístiques, destaquen l’aposta per reforçar les activitats adreçades per a professionals, que han funcionat molt bé. També estan molt contentes amb l’afluència de públic, especialment als espectacles de carrer, que han estat una de les apostes fortes d’enguany, amb disset funcions a l’aire lliure.