Articles d'opinió dels grups polítics | Crònica 71 - Novembre 2023

Dimecres, 24 de gener de 2024

Espai d'opinió de caràcter bimensual, reservat a les quatre formacions polítiques que en les eleccions Municipals del 28 de maig de 2023, han obtingut representació al consistori de l'Ajuntament de Montmeló.

PSC | Un pressupost per continuar avançant

El passat 21 de desembre es va aprovar el pressupost municipal pel 2024. Un pressupost que ens ha de permetre continuar avançant en el desenvolupament de polítiques públiques i socials, que ens ha de permetre continuar millorant la vida dels montmelonins i montmelonines.

Aquest pressupost augmenta les partides destinades a projectes o accions de caire social. D'una banda, s'incrementen les dotacions pels serveis i programes de l'àrea d'acció social (teleassistència, arranjaments d'habitatges, el Punt Dona, les polítiques d'igualtat, el dinar en companyia, etc.) També s'incrementa un 15% l'assignació al programa targeta moneder d'impacte social i un 32% la dotació en ajuts en concepte de lloguer.

Pel que fa a les inversions previstes pel 2024 hi ha un projecte que nosaltres considerem cabdal pel nostre municipi. Durant el 2024 començaran els treballs per tal que puguem disposar d'una Horta Solar de titularitat municipal. Aquest projecte ens ve subvencionat per un fons Next Generation i a banda de permetre'ns estalviar en cost de consum d'energia, també permetrà la posada en marxa d'una comunitat energètica local. L'Ajuntament de Montmeló serà consumidor i proveïdor d'energia verda. També, dins dels projectes previstos a inversions, voldríem destacar que es programaran un seguit d'actuacions en la xarxa d'aigua per retirar canonades de fibrociment i millorar el servei. Així mateix, s'ha previst instal·lar noves marquesines a les parades d'autobús i la instal·lació d'una canonada per poder utilitzar aigua regenerada provinent de l'EDAR de Granollers.

Aquest pressupost neix amb una particularitat la qual no tenien els pressupostos dels últims anys. L'any 2024 es tornen a posar en marxa les regles fiscals. Això significa que l'ajuntament no podrà fer servir, en cas que hi hagi, el romanent positiu per a destinar-lo a aquelles partides que es consideressin que era d'interès dotar-les de més pressupost. Aquest romanent haurà d'anar destinat a sufragar deute. Per això, des del plenari de Montmeló vam acordar una moció per demanar al govern de l'estat la pròrroga de la suspensió de les regles fiscals també pel 2024.

Finalment, volem posar de manifest que aquest pressupost s'ha aprovat sense cap vot en contra. Des de l'inici del mandat, els i les socialistes de Montmeló sempre hem tingut clar que per fer avançar al nostre municipi no ho podíem fer sols. Li dediquem molt de temps i esforços per tal d'arribar a consensos amb la resta de partits del plenari. Considerem que quan més amplia sigui el consens, més representatiu de la ciutadania de Montmeló serà l'acord.

L’aprovació d’aquest pressupost ens permet continuar treballant per fer avançar Montmeló. 


Canviem Montmeló| Què hem acordat amb el PSC per votar a favor dels Pressupostos municipals 2024?

Habitatge

• Canviar l’actual Pla Local d’Habitatge, amb la resta de grups polítics municipals i participació ciutadana.

• Començar a crear Parc Municipal d’Habitatges, reduint el parc especulatiu de bancs, Sareb i fons voltors.

• Promoure habitatge públic dotacional i de lloguer en zones cèntriques del poble.

• Incrementar la partida econòmica del 2023 per a adequació i accessibilitat d’habitatges.

• Incrementar ajuts a la ciutadania en rehabilitació energètica i autoconsum d’energies renovables.

Mobilitat i accessibilitat

• Actualitzar el Pla d’Accessibilitat, tenint en compte a les persones amb discapacitats sensorials i/o cognitives i incrementant la inversió en edificis públics (La Torreta, Pavelló, Camp de Futbol) i en via pública (Joan Maragall, Ayrton Senna, Joaquim Blume, Dr. Ferran, Blas Infante, Mercè Rodoreda, Mil·lenari, Prat de la Riba, Turó de la Bandera, Vilardebò, Jacint Verdaguer, Vial de Ronda, Folch i Torras, Francesc Macià, Nou, Vic, Tallers, Can Tabola).

• Substituir les parades de busos malmeses i estudiar posar-ne de noves en aquelles parades on actualment no en disposem, tenir en compte també la seva accessibilitat integral.

• Estudiar la implementació d'aparcaments per a bicicletes als centres educatius del poble.

Acció social en Joventut, Igualtat, Gent Gran i Educació

• Analitzar i ampliar, junt amb els i les joves, els serveis de l’Estació Jove.

• Ampliar el servei municipal d’acompanyament psicològic a famílies i infants, millorant la coordinació amb centres educatius i serveis supramunicipals.

• Ampliar les hores d’acompanyament psicològic al Punt Dona.

• Ampliar la plantilla de la Residència – Centre de dia, adequant-la a les noves dimensions dels serveis.

• Combatre la solitud no volguda i avaluar noves línies d’actuació en aquest sentit, com el projecte “Radars”.

• Avaluar econòmicament la municipalització i ampliació de l’Escola Bressol.

Salut pública

• Pla de Retirada de l’Amiant dels equipaments i via pública.

• Pla d’acció per millorar la qualitat de l’aire de Montmeló.

Transició energètica

• Avançar en la implementació de l’horta fotovoltaica.

• Implementar els projectes de plaques fotovoltaiques a les escoles Pau Casals i Sant Jordi.

• Estudiar la creació d’una comunitat energètica local en benefici de les famílies de Montmeló.

• Estudiar la posada en marxa de llums amb sensor de presència en algunes zones del municipi.

Zones verdes i espais naturals

• Actualitzar el Pla del Verd urbà, per adaptar-lo a les actuals exigències climàtiques. Renaturalitzar espais urbans i incrementar els verds: lleres del riu, zones Can Tabola, Pedregar, Escorxador, Sant Crist, Casino...

• Incrementar campanyes educatives i de sensibilització mediambiental, recuperant l’educador/a ambiental.

• Estudiar, junt amb Montornès, la posada en marxa d’un pla Especial de Protecció ambiental de la muntanyeta de les Tres Creus.

• Millorar l’anella verda en el tram comprés entre el Turó de la bandera i els horts de Cal Quico.

Cultura i Participació

• Posar en marxa un procés participatiu vinculat al projecte de nova Biblioteca i Centre cívic/cultural.

• Promoure la creació de consells participatius de Joventut i de Gent Gran.

El seguiment d’aquests acords anirà a càrrec d’una comissió, que es reunirà de forma periòdica com a mínim cada 3 mesos. Des de Canviem Montmeló vetllarem perquè el pressupost s’executi en la direcció pactada.

Telèfon/whatsapp: 622547830 / Correu electrònic: info@canviemmontmelo.cat / Xarxes socials: @canviemmontmelo


Fem | Pressupostos participatius a Montmeló: una iniciativa amb dubtes

L'aprovació de les bases que regulen els pressupostos participatius per part de la Junta de Govern de Montmeló el 12 de desembre planteja interrogants sobre la veritable intenció de l'Ajuntament en la quarta edició d'aquest procés. Tot  i ser un intent de fomentar la participació ciutadana, hi ha raons per ser escèptics respecte a la seva efectivitat i transparència.

L'Ajuntament destaca la seva visió participativa, que suposadament incorpora els interessos col·lectius. No obstant això, la manca de detalls concrets sobre com es recolliran i consideraran aquests interessos genera dubtes sobre la genuïnitat d'aquesta intenció. És crucial que l'Ajuntament proporcioni informació detallada sobre com s'avaluaran i prioritzaran les propostes ciutadanes.

La creació d'una comissió política i ciutadana presidida pel regidor de participació ciutadana podria semblar un pas positiu. No obstant això, amb l'alcalde com a president, això podria ser percebut com una tàctica per mantenir el control i limitar la influència real de la ciutadania. Considerem que la presència de representants polítics hauria de ser balancejada amb una major quantitat de membres independents.

L'anunci de la primera sessió plenària oberta a la ciutadania sembla més una maniobra de relacions públiques que un veritable compromís amb la transparència. La informació proporcionada ha de ser completa i clara, però la manera en què es gestioni la sessió determinarà la seva autenticitat.

El pressupost de 100.000 € per als pressupostos participatius del 2024, tot i que sembla una quantitat considerable, planteja preguntes sobre la seva eficàcia real en abordar les necessitats i preocupacions reals de la ciutadania. Creiem que els detalls sobre quines partides pressupostàries es podran utilitzar han de ser explícits i no subjectes a interpretació. A part, les restriccions imposades a les propostes, condicionant-les a les competències municipals i als valors promoguts per l'Ajuntament, limiten la creativitat i la diversitat d'idees. És una manera subtil de controlar el procés i assegurar-se que només es considerin aquelles propostes que ja s'ajustin als objectius predefinits de l'Ajuntament.

Tot i que el calendari per a les diferents fases pot semblar raonable, ens preocupa la manca de temps real per a una participació informada. La pressa en les etapes podria resultar en decisions precipitades i poc representatives dels veritables desitjos de la comunitat.

Per nosaltres aquesta quarta edició dels pressupostos participatius de Montmeló planteja més preguntes que respostes. Essent la quarta edició considerem que podríem començar a anar més enllà en la participació ciutadana. Amb manca de detalls concrets, restriccions injustificades i un control percebut, l'èxit d'aquest procés el posem en dubte. Fem Montmeló mantindrem un esperit crític i vigilant per assegurar-nos que aquesta iniciativa no es converteixi simplement en una façana democràtica sense substància.


Junts | 2024, som-hi!

Hem encetat el 2024, un any que comença amb un pressupost municipal aprovat i vigent, i a l’espera de veure com ens afecten, tant a nivell de poble com al país, el pressupost de la Generalitat i el de l’Estat per a aquest any, encara per aprovar. I tot plegat amb el regust encara de Nadal i les activitats que s’han fet a Montmeló, sobre les quals us agraïm les opinions que ens heu fet arribar.

Pel que fa al pressupost municipal per al 2024, aprovat el passat mes de desembre, és important destacar que es tracta del pressupost d’un govern municipal amb majoria absoluta, amb el que això significa de poc marge per poder encabir-hi altres perspectives. Tot i això, Junts per Montmeló vam abocar-nos a fer-hi propostes de millora, d’acord amb els nostres compromisos electorals. Propostes perquè es creïn noves àrees d’aparcament, perquè es continuï desplegant la tecnologia led, pel manteniment dels polígons industrials, pel futur de can Dotras, per objectivitzar les subvencions, per la simbologia i la llengua catalanes, per una major inversió en seguretat i contra l’incivisme amb els residus, pel manteniment i creació de noves zones verdes, i perquè es comenci a desencallar la reivindicació històrica de l’arranjament de l’avinguda Vilardebò, amb la redacció d’un projecte durant aquest 2024, entre d’altres. Aquest és el resum de les propostes de millora del pressupost municipal d’enguany que Junts per Montmeló vam presentar. Propostes en àmbits molt diversos, però que en molts casos només van ser estimades parcialment pel govern municipal. Així, des de Junts vam optar, finalment, per abstenir-nos en la votació, en tant que votar en contra del pressupost no ens semblava rigorós, i votar-hi favorablement, com van fer la resta de forces polítiques de l’Ajuntament, era un xec en blanc.

I si a nivell de poble tenim per davant un any intens, amb el compliment o no dels compromisos del govern municipal amb el pressupost, a nivell de país tampoc preveiem un any qualsevol. Ho hem pogut comprovar amb la negociació in extremis entre el govern espanyol i Junts per Catalunya per a la ratificació d’uns decrets al Congrés, de la qual n’ha sortit un acord polític per eixamplar les competències de la Generalitat. I tot això mentre es treballa per fer efectiva l’amnistia i ens preparem per encarar les eleccions al Parlament Europeu. Així doncs, hi ha molt per fer. Som-hi!

Darrera actualització: 25.01.2024 | 15:04