Montmelo

Montmelo
  • MIDA DEL TEXT   

20:46  |  19/05/2019

Data i hora oficial

El temps

PSC - Moment de fer balanç (Crònica 5)

17/10/2017

Des de la tranquil·litat i la fermesa que ens dóna als socialistes haver defensat sempre els mateixos plantejaments, passat l'1 d'Octubre, és moment de fer balanç de la situació en què es troba Catalunya.

 

Des del 2012 hem advertit el Govern de la Generalitat dels costos i les conseqüències de situar les institucions catalanes fora de la llei.

 

Les institucions catalanes es van situar fora de la llei els dies 6 i 7 de setembre, dia en què van incomplir el reglament del Parlament, van trepitjar els drets de l'oposició, van vulnerar l'Estatut i la Constitució. Així els ho van advertir els lletrats del Parlament, el Consell de Garanties Estatutàries i el mateix Tribunal Constitucional.

 

A continuació, l'1 d'Octubre no es va celebrar el referèndum efectiu, vinculant i amb garanties que els processistes havien compromès. Malgrat això, l'Estat va cometre el greu error d'ordenar accions policials violentes contra les persones que pretenien participar en aquell acte de votació, per il·legal o irregular que es pogués considerar. Vam condemnar aquelles actuacions el mateix dia 1 d'Octubre al matí.

 

Però dit això, no es pot desprendre cap mandat democràtic de l'acte de votació celebrat el dia 1 d'Octubre. El resultat és que tot aquest procés no només no ha unit més els catalans, sinó que ha dividit la societat catalana. Estem més separats de la Unió Europea, i s'ha generat una inestabilitat institucional que ha rebut una resposta contundent i clara per part del mercat, amb la fugida de centenars d'empreses, algunes de les quals havien estat emblema de la fortalesa econòmica de Catalunya.

 

Davant la incertesa que tot plegat genera, cal que ho diguem ben clar: el 38'47% dels catalans no són "el Poble de Catalunya". Amb aquest suport els processistes no poden fer el què volien. No poden pretendre imposar-se al 61,53% que no ha participat. El desig de 2 milions de catalans no pot imposar-se al de 3 milions de catalans, que ho són com a mínim tant com els primers.

 

Ha arribat el moment de recuperar l'honestedat dialèctica i política i entomar el diàleg. De manera urgent i oberta. Els socialistes volem que els catalans puguin votar sobre un acord que pugui aplegar el 80% dels catalans. Volem més autogovern, un millor finançament, reformar l''Estat i la Constitució i avançar en el camí de llibertats i drets civils que només el marc democràtic del qual ens hem dotat pot garantir.

 

No volem tornar a 300 anys enrera, però tampoc estem disposats a tornar a 40 anys en el passat. Per això creiem que l'única sortida que tenim són unes eleccions al Parlament.

 

Tots i totes hem format part del problema i tots i totes, si ho volem, he de formar part de la solució.Data de modificació: 27/03/2019 13:46:25