Montmelo

Montmelo
  • MIDA DEL TEXT   

13:44  |  14/08/2018

Data i hora oficial

El temps

TEATRALITZACIÓ DELS RITUALS FUNERARIS A L'ÈPOCA ROMANA

  • Teatralització dels rituals funeraris de l'època romana

    Teatralització dels rituals funeraris de l'època romana

  • Teatralització dels rituals funeraris de l'època romana

    Teatralització dels rituals funeraris de l'època romana

  • Teatralització dels rituals funeraris de l'època romana

    Teatralització dels rituals funeraris de l'època romana

26/10/2017

L'Oficina de Català i el museu de Montmeló han organitzat, una activitat teatralitzada per mostrar els rituals funeraris de l'època romana, aprofitant ara que s'acosta Tots Sants. Dins la quinzena de la gent gran s'ha muntat una actuació adreçada al públic que forma el Casal de la gent gran amb l'objectiu de conèixer la cultura dels nostres avantpassats i tot el que tenim al museu de Montmeló.


Mitjançant la figura d'una ploranera -personatge molt reconegut a l'època romana, la funció de la qual era plorar pel mort indiferentment que el conegués o no ja que era un ofici més - es descriu la importància de la mort en aquell temps. La mort significava el pas de la vida terrenal a una de nova i s'havia de celebrar i plorar alhora, amb un bon tiberi i festes que duraven dies.

 

Els alumnes han conegut el ritual de preparar el difunt per vetllar-lo amb olis i substàncies aromàtiques, vestir-lo amb una toga depenent del càrrec i riquesa que tingués; el fet de dipositar una moneda a la barbeta perquè el mort pogués pagar el passatge de la barca de Caront cap a l'altre món; la conclamatio, que és pronunciar ben alt el nom del difunt per assegurar-se que és ben mort... S'ha explicat l'existència de la necròpolis, on enterraven els morts, sempre fora muralles, excepte si eren infants o persones d'alt llinatge. I fins i tot s'ha descrit els tipus de tombes, antigament es preferia tombes d'obra més que no pas de fusta i claus.

 

Per últim, Montse Tenas; directora del museu, ha ensenyat als visitants l'esquelet d'un nadó que es va trobar a Montmeló, que data del segle IaC, per mostrar que Montmeló és un petit poble que a l'època romana ja hi havia una comunitat que l'ocupava. Ha estat una activitat molt interessant i valorada pels alumnes que han aplaudit l'actuació i la informació rebuda molt animadament.

 Data de modificació: 30/10/2017 09:19:34