Montmelo

Montmelo
  • MIDA DEL TEXT   

20:23  |  13/11/2018

Data i hora oficial

El temps

L'AJUNTAMENT DE MONTMELÓ COL·LABORA EN L'EXPOSICIÓ VIRTUAL "1936-1939: UNS ALTRES REFUGIATS"

  • Detall de la nova mostra virtual de la corporació "1936-1939: Uns altres refugiats" . Foto: Diputació de Barcelona.

    Detall de la nova mostra virtual de la corporació "1936-1939: Uns altres refugiats" . Foto: Diputació de Barcelona.

  • Detall de la nova mostra virtual de la corporació "1936-1939: Uns altres refugiats" . Foto: Diputació de Barcelona.

    Detall de la nova mostra virtual de la corporació "1936-1939: Uns altres refugiats" . Foto: Diputació de Barcelona.

17/6/2017

En el marc del Dia Internacional dels Arxius, que va tenir lloc el 9 de juny, la Xarxa d'Arxius Municipals de la Diputació de Barcelona proposava la mostra virtual “1936-1939: Uns altres refugiats", en què es visualitzen 144 documents procedents de 41 arxius d'ajuntaments de municipis menors de 10.000 habitants, gestionats pels arxivers itinerants d'aquesta corporació.

 

Es tracta d'una mostra eminentment visual que a partir de la documentació dels arxius municipals vol acostar-nos les vivències dels refugiats a la rereguarda catalana durant la Guerra Civil, i que connecta amb els refugiats de conflictes actuals en ple segle XXI.

A partir dels documents datats en el període cronològic propi del conflicte que va de l’any 1936 al 1939 es mostren diferents aspectes relacionats amb l’impacte social de l’arribada dels refugiats a municipis de la demarcació de Barcelona, com el control administratiu, econòmic, polític per part dels Ajuntaments i de la mateixa Generalitat de Catalunya o la gestió dels recursos bàsics subministrats com l’assistència sanitària, aliments, roba i allotjament.

 

Galeria d’imatges, mapa i vídeo

Els documents es presenten en una galeria d’imatges organitzada en sis àmbits que responen a diferents continguts i tipus de materials com ara correspondència oficial i personal, fotografies, postals i cartells, entre d’altres. A més, un mapa ajuda a geolocalitzar els arxius municipals que disposen de la documentació relacionada.

 

Un text del director del Museu Memorial de l’Exili, Jordi Font, serveix d’introducció de l’exposició virtual, que ve complementada per un vídeo amb el testimoni de les vídues de refugiats del municipi de Sallent que figuren en els documents escrits de l’Arxiu Municipal.

Amb accions de difusió com aquesta, es vol apropar el contingut del patrimoni documental local a la societat i contribuir a suscitar-ne l'interès, alhora que es posa en valor la importància d'una correcta gestió dels fons documentals.Data de modificació: 20/06/2017 14:46:11