Montmelo

Montmelo
  • MIDA DEL TEXT   

14:48  |  17/11/2018

Data i hora oficial

El temps

Èxit en la celebració de la 3a edició de les Nits d'Estiu a la Romana a Mons Observans

  • Convivium 2015

    Convivium 2015

  • Convivium 2015

    Convivium 2015

  • Convivium 2015

    Convivium 2015

21/7/2015

La tercera edició del festival de les "Nits d'estiu a la romana" a Mons Observans es va cloure dissabte amb un gran èxit de participació. El festival, que s'ha anat consolidant com una de les fites importants de l'estiu per les poblacions de Montmeló i Montornès del Vallès, s'articula a l'entorn de quatre eixos principals: la lectura, la fotografia, l'astronomia i la gastronomia de l'època romana.

 

Una conversa amb l'escriptor Jordi Solé (autor de la novel·la "Conspiració a Tàrraco"), organitzada pels clubs de lectura de les biblioteques de Montmeló i Montornès del Vallès, va donar el tret de sortida a les nits d'enguany. La xerrada, que va tenir lloc el dimecres dia 1 de juliol, va anar precedida per un monòleg inspirat en la vida de Lívia (muller de l'emperador August) interpretada magistralment per l'actriu Assumpta Mercader, de Tarraco Viva. 

 

La següent cita fou el dissabte 3, amb una nova edició del ja tradicional taller de fotografia nocturna impartit pel fotògraf Joel Mesas, que enguany va mostrar la tècnica per fer fotografies pintades amb llum (light painting). Els participants, procedents en la seva majoria de les associacions fotogràfiques d'ambdues  poblacions, van realitzar composicions fotogràfiques amb personatges vestits d'època amb el magnífic teló de fons de les estructures arqueològiques del jaciment. Les fotografies resultants serviran per il·lustrar el programa de les Nits d'Estiu de l'any vinent.

 

El dissabte 11 va ser el torn de l'astronomia, amb una interessant sessió dedicada a la identificació de les constel·lacions del cel d'estiu que fou impartida per l'astrofísica Àngels Gil i l'enginyer Xavi Górriz, de Còsmik. Per complementar la nit, els assistents van confeccionar un planisferi de butxaca i quan es va fer fosc, van posar en pràctica els coneixements adquirits observant el cel a través d'un telescopi. El narrador Albert Estengre va arrodonir la vetllada amb una sessió de llegendes gregues i romanes sobre les estrelles i els planetes que es van veure aquella mateixa nit.

 

Finalment, el dia 18 es va celebrar el convivium, un sopar degustació de cuina romana que aquest any va servir el restaurant Can Major de Montmeló i que fou amenitzat amb les explicacions que van oferir els arqueòlegs de Kuanum sobre les tradicions culinàries d'època romana i el protocol que caracteritzava aquest tipus de celebracions. El sopar, que fou presidit per l'actor Ignasi Guasch i l'actriu Elena Codó en els papers de Caius Maximus Minimus i Salvia Estalvia, va tenir bona part dels ingredients d'un banquet a la romana, amb jocs i danses per al gaudi del centenar de persones que hi van participar.

 

El públic assistent a les activitats procedia majoritàriament de les poblacions de Montmeló i Montornès del Vallès, si bé també hi van participar visitants de la resta de la comarca del Vallès Oriental (Cànoves i Samalús, Mollet del Vallès, la Garriga, les Franqueses del Vallès, Llinars, Parets del Vallès, la Roca del Vallès, etc.) i de les comarques del Baix Llobregat, el Maresme, el Garraf i la Selva i, fins i tot, de Valladolid. 

 

Les activitats es reemprendran a Mons Observans al mes de setembre. Que passeu un bon estiu!

 

 

Informació i inscripcions:

Ajuntament de Montmeló: 93 572 00 00

Ajuntament de Montornès: 93 572 11 70

Museu Municipal de Montmeló: 93 572 11 66

www.monsobservans.catData de modificació: 23/07/2015 12:43:56