Montmelo

Montmelo
 • MIDA DEL TEXT   

04:40  |  16/08/2018

Data i hora oficial

El temps

Tres clústers catalans presenten un pla estratègic perquè la industria del Motorsport a Catalunya generi 2.000 milions anuals

 • CIAC, INDESCAT i CLUSTERMOTO presenten un Pla Estratègic

  CIAC, INDESCAT i CLUSTERMOTO presenten un Pla Estratègic

16/7/2014

El Clúster de la Indústria de l'Automoció de Catalunya (CIAC), el Clúster català de la indústria de l’esport (Indescat) i el Clúster per l’avenç de la Motocicleta (Clustermoto), han presentat avui un ambiciós Pla Estratègic per desenvolupar la indústria de l’esport del motor a Catalunya al llarg dels propers 10 anys (motorsport2020.cat). El projecte compta amb el suport de la Generalitat de Catalunya a través d’Acció, l’agència per a la competitivitat de l’empresa catalana.

Els Presidents dels tres clústers han donat a conèixer algunes de les característiques i objectius prioritaris d’aquest pla estratègic que té com a principal objectiu “situar Catalunya com un referent mundial del Motorsport”. En aquest sentit s’ha indicat que es pretén multiplicar per 5 el PIB que ara representa el sector i arribar a generar un volum de negoci al voltant de 2.000 milions d’euros anuals.

Tal i com ha dit el President del CIAC, Vicenç Aguilera “és evident que aquest objectiu no es podrà assolir aviat, però hem de ser capaços de generar sinèrgies entre tots els agents implicats per tal d’arribar en el decurs dels propers anys a aquesta xifra”. En opinió d’Aguilera “a Catalunya tenim passió, tradició i grans campions de motor, però fem molt poc negoci. Això ha de canviar”.

Segons el President del CIAC, “hem d’aconseguir atreure més turistes perquè vinguin a Catalunya a practicar esports de motor, sigui quina sigui la modalitat escollida, i es converteixin en ambaixadors d’aquesta activitat en els seus respectius països d’origen”. L’execució d’aquest pla ha de permetre el creixement sostingut de les PIMES vinculades al món del Motorsport i del seu nombre, tot reforçant, afavorint i captant més inversió en R+D. Aquest projecte és resultat que Catalunya té nombrosos actius per desenvolupar l’economia dels esports de motor i aconseguir que en el futur es converteixi en un factor de creixement i contribueixi a la millora de la societat.

El President de Clustermoto, Josep Mir, considera que “hem d’aprofitar el gran potencial d’aquest sector i desenvolupar les accions necessàries per tal que tingui un pes molt més important en el conjunt de l’economia catalana”. Mir creu que fins ara no s’ha fet una reflexió en profunditat a l’entorn de les grans oportunitats que hi ha en l’esport del motor i ara, més que mai, “convé desenvolupar un pla d’actuacions que ens permeti dinamitzar aquesta activitat professional.” Pel President de Clustermoto “aquest pla estratègic ha de pivotar a l’entorn de quatre eixos bàsics: Indústria, Equips esportius, Esdeveniments (curses) i Públic.”

Els tres clústers treballen des de fa més de vuit mesos en la definició de les línies estratègiques d’aquest Pla, recopilant dades per tal de fer una “radiografia” completa del sector i determinar les actuacions que cal dur a terme al llarg dels propers anys. “Aquesta diagnosi prèvia és fonamental”, apunta el President del Indescat, Joan Porcar, “si volem que aquest projecte aconsegueixi l’èxit que tots desitgem. Però, per poder fer-ho hem de ser capaços d’implicar tots els agents que estan relacionats amb aquesta pràctica.”

Segons Joan Porcar “és veritat que tenim infraestructures i grans esportistes del motor, però tot això és molt fràgil sinó disposem d’una indústria al darrera, forta i preparada”.

Per al President del Indescat, “ara que sembla que la conjuntura econòmica comença a variar, és un moment òptim per endegar un projecte d’aquestes característiques. Si volem reconstruir el teixit industrial català i, particularment el relacionat amb l’esport del motor, és necessari que tots, cadascú des de la seva pròpia responsabilitat, sigui capaç d’implicar-s’hi decididament”.

L’acte de presentació, que s’ha celebrat a la Sala d’Actes del RACC, ha estat obert per Enric Cucurella, Vicepresident del RACC i Antoni Ma. Grau, Director general d’Indústria de la Generalitat de Catalunya. La cloenda ha anat a càrrec d’Ivan Tibau, Secretari General de l’Esport de la Generalitat de Catalunya. A l'acte va assistir també l'alcalde de Montmeló, Antoni Guil, que va manifestar el seu interès per tot el que s'ha exposat i el desig de col·laboració d'un municipi com és Montmeló, inculado directament al circuit de velocitat, en un projecte relacionat amb l'empresa i la indústria del motor.

__________

 

PLA D'ACCIONS MOTORSPORT2020.CAT

Entre les actuacions més destacades que es contemplen en el pla d’accions a desenvolupar destaquen:

 • Llançament de la llicència "off-road“: targeta verda
 • Captació d’esdeveniments internacionals de Motorsport (enduro, trial, rallycross, autocross, etc.)
 • Captació de promocions / presentacions vinculades al Motorsport (components, vehicles, equips o competicions)
 • Creació i llançament del “Gentlemen’s experience”
 • Creació i promoció del Saló Internacional del Motorsport
 • Promoció d’una Escola de Pilots Internacional: “La Masia del Motorsport”
 • Millora de la formació en gestió en tots els estaments del Motorsport: circuits, equips i esdeveniments
 • Desenvolupament de la Fórmula Student i Moto Student conjuntament amb universitats d’enginyeria
 • Desenvolupament d’un programa d’emprenedoria en tota la cadena de valor del Motorsport
 • Desenvolupament de les ciències de la salut aplicades al Motorsport (medicina, fisio, alimentació, ergonomia, etc.)
 • Revisió i simplificació dels reglaments del Motorsport i homologacions d’accesoris
 • Treball conjunt d’organitzadors d’esdeveniments i empreses de l' indústria del Motorsport (p.ex. Constructors, components, etc.)
 • Aplicació d’una fiscalitat reduïda per a les empreses del Motorsport que s’estableixin i/o inverteixin a Catalunya
 • Aposta i desenvolupament de noves categories del Motorsport (p.ex. la elèctrica)
 • Creació d’una marca, portal de comunicació i estructura de coordinació i lideratge del Motorsport a Catalunya
 • Establiment d’un centre físic de referència pel Motorsport vinculat a un o varis circuits
 • Promoció d’un Circuit de Karting Internacional

 

EL SECTOR MOTOSPORT A CATALUNYA

A Catalunya existeix una llarga tradició i una forta passió per l’esport del motor. Barcelona és l’única ciutat on se celebren anualment els campionats mundials de Formula 1, de moto GP i el campionat del món de Ral·lis. És un fenomen que no té lloc a cap altre país del món. Històricament, els pilots catalans han acumulat èxits esportius en totes les seves disciplines. Tant en el passat com en l’actualitat grans pilots demostren dia a dia que poden competir i guanyar els millors del món en les seves especialitats.

A Catalunya, a més, es concentren força entitats, institucions i empreses relacionades amb l’esport i el motor: federacions catalanes d’automobilisme i motociclisme, associacions i clubs com el RACC, circuits, escoles de pilots i mecànics de competició. Així mateix, disposa d’un teixit industrial i tecnològic amb capacitat d’innovació i de R+D, amb empreses com IDIADA, i les enginyeries. I amb el suport de les administracions a l’esport i al motor.

Tot i així, la contribució agregada al PIB del sector i a l’ocupació del país, és molt minsa en comparació amb la seva potencialitat real. El món de l’esport del motor és un negoci que a nivell mundial aporta uns 100.000 M€ amb una forta inversió en R+D+I. Gran Bretanya n’és un referent amb més de 11.000 M€ generats i on s’ocupen directament més de 20.000 enginyers dedicats a la R+D.

 

CIAC

El Clúster de la Indústria de l'Automoció de Catalunya (CIAC) es va constituir a l'abril de 2013 per SEAT, Nissan, Gestamp, Ficosa i Doga, amb el suport de la Generalitat de Catalunya. Ara s’hi integren més d’un centenar de socis que desenvolupen projectes conjuntament amb l'objectiu de re-industrialitzar i guanyar competitivitat en un sector amb 38.000 llocs de treball directe i una facturació de 14.000 milions d'euros.

 

INDESCAT

És el clúster català de la indústria de l'esport i té l'objectiu fonamental de desenvolupar accions que millorin la competitivitat de les empreses, tot afavorint el desenvolupament de productes i serveis innovadors. El clúster agrupa una cinquantena d’empreses que representen uns 1.000 milions d’euros, i rep el suport d’ACCIÓ, l’agència per a la competitivitat de l’empresa catalana, i del Ministeri d’Indústria, Energia i Turisme. A Catalunya existeixen més de 500 empreses vinculades al món de l'esport, que representen una facturació de més de 4.000 milions d'euros i més de 20.000 llocs de treball.

 

CLUSTERMOTO

Clúster per l’avenç de la Motocicleta (CLUSTERMOTO) és una AEI (Agrupació d'Empreses Innovadores) sense ànim de lucre, i amb personalitat jurídica. Vol impulsar la indústria del motociclisme i promou una col·laboració eficaç amb les empreses fabricants de motocicletes, de components i prestadores de serveis que es facin socis. Proposa innovar, com a principal avantatge competitiu de les empreses, en tota la cadena de valor: identificació d'oportunitats, anàlisi de rendibilitat, disseny, desenvolupament, fabricació, distribució i venda, i serveis de postvenda. En l'actualitat reuneix a 50 empreses del sector, que representen una facturació aproximada de 250 milions d’euros i donen feina a 1095 treballadors.Data de modificació: 25/07/2014 12:22:30