Montmelo

Montmelo
  • MIDA DEL TEXT   

02:35  |  16/11/2018

Data i hora oficial

El temps

Més de 1500 persones ja han visitat Mons Observans

14/8/2013

Entre els mesos de gener i juny de 2013 més de 1500 persones han visitat l’assentament romà Mons Observans de Can Tacó - Turó d’en Roina, amb l’objectiu de conèixer el jaciment i participar de les diverses activitats programades durant aquest primer semestre de l’any. El nombre màxim de visitants correspon a les escoles i instituts de Montmeló i Montornès del Vallès amb un total de 732 alumnes. En segon lloc, destaca el públic que ha assistit a les visites de cap de setmana (231 persones), seguit del públic que ha sol·licitat visites concertades (182 persones). Pel que fa a les activitats programades, destaquen el Dia Internacional dels Monuments (80 persones), la Nit dels Museus i el Dia Internacional dels Museus (141 persones) i el cicle de les Nits d’Estiu a la Romana (156 persones).

El projecte de rehabilitació del jaciment, redactat per l’arquitecte Toni Gironès, ha estat premiat a la Bienal Española de Arquitectura y Urbanismo i ha quedat finalista als Premis FAD d’Arquitectura i Interiorisme dins la categoria Ciutat i Paisatge. L’interès de l’obra, que es basa en la utilització de materials propis de l’entorn del jaciment, ha començat a atreure públic especialitzat com el col·lectiu d’arquitectes per la defensa del patrimoni (AADIPA) que van visitar l’assentament el proppassat mes de juny. Aquest interès se suma al del jaciment, que l’any 2008 fou declarat bé cultural d’interès nacional (BCIN) en la categoria de zona arqueològica.

Les visites i activitats es reemprendran a partir del diumenge 8 de setembre amb l’objectiu de consolidar les visites programades, incrementar les visites concertades i captar l’interès de nous tipus de públic com el juvenil. Quant a l’oferta educativa, el repte per al proper curs 2013-2014 consistirà en mantenir la participació de les escoles d’ambdós municipis i obrir el jaciment a les escoles de la comarca i de l’àrea metropolitana de Barcelona.