Montmelo

Montmelo
  • MIDA DEL TEXT   

03:24  |  16/12/2018

Data i hora oficial

El temps

El projecte del jaciment arqueològic Mons Observans ha estat premiat a la XII Bienal de Arquitectura i és finalista als premis FAD

9/7/2013

El projecte arquitectònic de rehabilitació del jaciment arqueològic Mons Observans ha estat premiat en la XII Bienal Española de Arquitectura y Urbanismo 2013, dins la categoria de Protecció del Territori i el Paisatge i és finalista als Premis FAD d'Arquitectura dins la categoria de Ciutat i Paisatge, que es lliurarà dijous 11 de juliol al vespre.

 

El projecte que fou redactat per l'Estudi d'Arquitectura de Toni Gironès Saderra va optar des d'un principi per una intervenció inusual en aquest tipus d'obres, innovadora i al mateix temps molt respectuosa amb els elements naturals de l'entorn.

 

El jaciment, que l'any 2008 fou declarat Bé Cultural d'Interès Nacional en la categoria de zona arqueològica, fou construït al final del segle II a. de C., a l'època romana republicana, i ha estat identificat com un praesidium, un establiment militar des del qual s'exercien funcions polítiques i administratives pròpies del procés de romanització en el qual es trobaven immerses en aquell temps les terres de l'actual Catalunya. Descobert l'any 1947, des de l'any 2003 els ajuntaments de Montmeló i de Montornès del Vallès hi duen a terme campanyes d'excavació arqueològica sota l'empara científica de l'Institut Català d'Arqueologia Clàssica (ICAC) i el suport del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya. de Cultura.