Montmelo

Montmelo
  • MIDA DEL TEXT   

22:54  |  20/09/2018

Data i hora oficial

El temps

Consells sobre la compra i la conservació de les Coques de Sant Joan

22/6/2013

La proximitat de les festes de Sant Joan i Sant Pere que, com és tradicional, venen acompanyades del consum de les coques típiques, comporta la necessitat d’una especial vigilància per part de les autoritats sanitàries, atesos els problemes que podrien derivar-se d’una incorrecta o deficient elaboració, manipulació i/o conservació d’aquests productes de pastisseria.


Per aquesta raó, és convenient realitzar accions encaminades a prevenir els brots de toxiinfeccions associats al consum de coques farcides de crema o nata i, arribada aquesta època, intensificar la vigilància en els establiments elaboradors.

Des de l'Agència de Salut Pública de Catalunya, s’ha demanat la col·laboració de les federacions catalanes de les associacions dels gremis de flequers i de pastisseria i de la Comissió d’Alimentació de la Confederació de Comerç de Catalunya, per tal que recordin als seus agremiats la responsabilitat d'extremar les normes bàsiques d'higiene i complir amb les bones pràctiques de manipulació.

Igualment, com cada any, s'ofereix als consumidors una sèrie de consells a l’hora de comprar i conservar les coques de revetlla.
Coques de Sant Joan


L'arribada de l'estiu ve acompanyada de la celebració de diverses festes i tradicions populars arreu de Catalunya, entre les quals trobem les revetlles de Sant Joan i de Sant Pere, en què es consumeixen productes de pastisseria típics, com són les coques de crema i pinyons.

Els productes de pastisseria, especialment els farcits de crema o nata, són un medi òptim per a la supervivència i multiplicació de microorganismes patògens, si no es respecten les condicions d'higiene necessàries durant la seva elaboració i conservació. A més, cal tenir en compte que les elevades temperatures que es donen durant l'època estival en el nostre territori suposen un factor de risc associat al consum d'aquests productes. Per això és important aplicar les normes bàsiques d'higiene en aquests aliments: netejar, separar, coure, refredar.

Cal remarcar que els consumidors també tenen un paper important en la seguretat del producte i en la prevenció de les toxiinfeccions alimentàries, des del moment de fer-ne la compra fins al moment de consumir-lo.Recordeu

· Adquiriu les coques en un establiment apte per a l'elaboració i/o la venda d'aquests aliments.

· Compreu el tipus de coca (farcida o no) en funció de les possibilitats de conservar-la fins al moment del consum.

·Conserveu en fred fins al moment del consum les coques que contenen crema o nata (si no les consumiu en la seva totalitat, retorneu-les ràpidament a la nevera).

· Si heu de fer un desplaçament llarg i no podeu assegurar la seva conservació en fred, és millor comprar coques que es poden conservar a temperatura ambient, o bé preveure'n l'adquisició en el lloc de destinació.
+ info: Canal Salut Ciutadania del Departament de Salut