Montmelo

Montmelo
  • MIDA DEL TEXT   

05:49  |  21/11/2018

Data i hora oficial

El temps

Creix un 50% la incidència del melanoma per exposició solar en 10 anys

30/4/2013

La incidència de melanoma per exposició solar ha augmentat un 50 per cent en l'última dècada, i l'Hospital de Bellvitge, a l'Hospitalet de Llobregat (Barcelona), ha registrat un augment de 30 a 100 casos atesos anualment en 20 anys, segons alerta el centre en un comunicat.

 

Les cremades solars produïdes a la infància augmenten notablement l'aparició de càncer de pell en l'edat adulta, i l'autoexploració de les pigues és fonamental en la detecció precoç del càncer cutani i permet curar fins a un 95 per cent dels casos.

 

Una de les principals causes de risc del desenvolupament del melanoma és la radiació ultraviolada, la qual actua sobre la pell predisposant a l'aparició de càncer cutani quan hi ha una exposició inadequada al sol.

 

El melanoma és molt infreqüent en la infància i la joventut, els casos poden començar a sorgir en persones majors de 35 anys, i les possibilitats de tenir melanoma en l'edat adulta s'incrementen considerablement quan s'ha pres el sol de manera inadequada durant els primers anys de vida.

 

"En els últims 20 anys, a l'Hospital Universitari de Bellvitge hem passat de 30 a 100 casos de melanoma tractats a l'any. Aquesta dada pot tenir la seva explicació en l'augment de persones que prenen el sol per aconseguir estar bronzejades", ha advertit el cap del Servei de Dermatologia de l'Hospital de Bellvitge, Francisco Javier Bordas.

 

"El melanoma pot aparèixer en qualsevol part del cos, com una lesió nova o manifestant-se amb el canvi d'aspecte de nevus (pigues) ja existents. Aquests passen a ser asimètrics, de color heterogeni, amb una vora irregular i un diàmetre superior als 6 mil · límetres ", ha indicat Bordas.

 

Bordas ha advertit que alguns fàrmacs, com antibiòtics, antiinflamatoris i anticonceptius, poden produir un major risc de reacció de la pell enfront del sol en generar fotosensibilització.

 

"És important que abans de prendre el sol, si s'està prenent algun tipus de fàrmac, es comprovi en el prospecte si apareix un símbol de precaució amb un sol i un núvol. Si és així, s'ha d'utilitzar un fotoprotector amb un factor solar més elevat del que s'està acostumat a utilitzar ", ha observat l'expert.

 

"És primordial que cada persona utilitzi la crema solar més adequada, tenint en compte la seva fototipus - capacitat de la pell per assimilar les radiacions solars -, l'edat, i el moment i lloc d'exposició al sol", ha afegit.

 

Cap fotoprotector evita el 100 per cent dels raigs solars, per tant, encara que s'utilitzi un amb alta fotoprotecció, és aconsellable seguir les mateixes indicacions, ha conclòs.

 

Font informativa: europapress