Montmelo

Montmelo
  • MIDA DEL TEXT   

02:56  |  14/11/2018

Data i hora oficial

El temps

El Besòs, la lenta regeneració

5/4/2013

Els 17 quilòmetres del riu Besòs, que neix a Montmeló (Vallès Oriental) de la confluència del Mogent i del Congost, han estat explotats des dels romans. Després de dècades de pressió incontrolada, entitats cíviques, ecologistes i Administració s'han conjurat per recuperar un riu que ha estat vital durant centenars de generacions i que dóna signes de regeneració de les seves aigües, espècies i flora. La presència de polles d'aigua, llobarros o ànecs reals confirma aquest avenç. Tanmateix, el riu té algun problema de contaminació, el que, al costat dels horts il · legals i la pesca furtiva, alenteixen el seu procés de restauració.

 

Entre la incontrolada contaminació dels anys setanta i l'aspecte del Besòs avui hi ha un món. L'exdirector de Planificació de l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA), Gabriel Borràs, valora "la bolcada espectacular que s'ha produït al riu, entre altres causes, perquè la indústria ha deixat d'abocar residus". Una millora marcada pel pla de sanejament, que, amb la instal · lació de depuradores, ha reduït, "la presència de nitrats, però no de nitrogen", apunta Isabel Muñoz, de l'Institut de l'Aigua de la Universitat de Barcelona (UB). Però Borràs reconeix que aquestes accions "no són suficients". Encara queden contaminants permanents de fa 40 anys i metalls pesats. Com explica el tècnic de l'ACA Antoni Munné, "molts dels aqüífers segueixen contaminats".

 

I és que les depuradores no són la panacea. Narcís Prat, catedràtic d'Ecologia de la UB, explica que les depuradores són un problema en un riu mediterrani com el Besòs. "A l'estiu, el riu queda gairebé sec, la qual cosa fa que, quan s'aboca l'aigua tractada a la llera, aquesta no pot diluir per falta de cabal", sosté Prat. Francesc Macià, naturalista, proposa com a alternativa "separar les aigües residuals de les pluvials, així el riu seguiria el seu cicle natural i les aigües residuals podrien conduir a la mar". I Munné afegeix una altra via: "Reutilitzar l'aigua depurada per a ús industrial". Així es solucionaria l'excés de nutrients i purins.

 

(extracte de l'article original editat el 27 de març de 2013 en El País Digital de Catalunya)

 

+ info: elpais.com