Montmelo

Montmelo
  • MIDA DEL TEXT   

21:17  |  19/03/2019

Data i hora oficial

El temps

Commemoració del Dia Mundial de la SIDA: 1 de desembre de 2012

30/11/2012

Aquest ja és el vint-i-cinquè any que el dia 1 de desembre es commemora el Dia Mundial de la Sida. Enguany, sota el lema Junts acabarem amb la Sida, es posa especial èmfasi en els reptes pendents en l'abordatge d'aquesta infecció i en el treball conjunt.

 

És una commemoració que pretén unir a persones de tot el món per treballar en la conscienciació de la resposta a la sida i sumar-se, de manera solidaria, als milions de persones que viuen amb el VIH i hi estan afectades.

 

La feina feta durant tots aquests anys ha permès assolir reptes molt importants. Dades recents d'ONUSIDA ens informen d'un descens de més del 50% en els casos de noves infeccions pel VIH en 25 països, d'un augment d'un 63% del nombre de persones que tenen accés a la teràpia antirretroviral i un descens de la mortalitat per malalties associades com la tuberculosi d'un 13%, entre d'altres.

 

Tot i aquests avenços, no podem oblidar que, la infecció pel VIH continua sent un problema de salut pública prioritari. Hem de seguir en la línia de la conscienciació de la població per evitar que s'instauri una relaxació enfront a les actituds preventives que cal prendre davant d'aquesta infecció.

 

Per això, en el nostre territori es disposa del Pla d'actuació enfront el VIH/sida 2010-2013 que marca una sèrie de línies d'acció, per poder assolir els objectius generals plantejats:

 

•Prevenir la propagació de la infecció pel VIH

•Facilitar que les persones infectades pel VIH, les persones amb sida i les persones afectades per l'epidèmia rebin una atenció sanitària, social i psicològica adequada, amb actuacions adreçades a evitar que la infecció derivi en malaltia i a millorar llur qualitat de vida.

•Promoure una resposta social constructiva i evitar actituds de marginació.

 

Una d'aquestes línies és millorar el grau de formació i informació de la població general, els col·lectius vulnerables i tothom implicat en la prevenció del VIH i l'atenció a les persones afectades.

 

Així doncs, les campanyes de prevenció orientades als joves són un recurs fonamental en aquesta lluita. Impliquen desenvolupar estratègies i comportaments per reduir les conductes de risc en les seves pràctiques sexuals. No hem d'oblidar que són aquestes pràctiques les que determinen la transmissió del VIH i l'evolució de l'epidèmia.

 

Seguint aquesta línia d'acció, el Punt d'Informació Juvenil de Montmeló, dins del programa d'activitats a l'Institut de secundària de Montmeló, sota el nom de PIDCES (Programa d’Informació i Dinamització als Centres d’Educació Secundària), ofereix diverses activitats adreçades a l'educació sexual i afectiva dels adolescents i joves. Es tracten d'unes accions que pretenen sensibilitzar sobre l'adopció d'actituds responsables envers la malaltia de la sida, prendre consciència de quines són les pràctiques sexuals de risc i informar sobre les actituds de protecció que ajuden a evitar el contagi.

 

Commemorar aquest dia permet mantenir viva la lluita contra la sida. És essencial l'organització d'activitats que conscienciïn i apropin la població en el treball conjunt contra la infecció pel VIH i la sida i contra la seva discriminació.