Montmelo

Montmelo
  • MIDA DEL TEXT   

06:23  |  15/08/2018

Data i hora oficial

El temps

Tot està preparat per a la inauguració de Mons Observans, el jaciment de Can Tacó

25/10/2012

El dissabte dia 27 d’octubre de 2012 tindrà lloc a les 12.30 h la inauguració del Parc Arqueològic i de Natura de Can Tacó – Turó d'en Roina, situat entre els pobles de Montmeló i Montornès del Vallès, amb el nom de Mons Observans.

 

Amb aquest acte institucional culmina un llarg procés d'estudi i posada en valor d’aquest important jaciment del primer moment de la romanització, fruit d’una estreta col•laboració institucional i científica entre els ajuntaments de Montmeló i Montornès del Vallès, i l’Institut Català d’Arqueologia Clàssica.

 

Mons Observans és un assentament romà construït al darrer terç del segle II aC dalt d’un petit turó de 120 m d’altitud sobre el nivell del mar des d’on es podien controlar les principals vies de comunicació que discorrien per la plana, entre les quals destacava la via Augusta (aleshores coneguda com a Via Hercúlia), després de la conclusió de les guerres celtibèriques i abans de la fundació de les primers ciutats romanes com Beatulo o Iluro.

 

De gran valor estratègic, era, possiblement, un edifici fortificat de caràcter residencial, lloc de representació oficial d’algun magistrat de l’elit romana. Edificat a la manera itàlica, amb paviments d’opus signinum i parets decorades amb pintures murals, ha conservat el traçat de les principals dependències que el conformaven, desgastades per l’erosió natural i el pas dels anys.

 

Amb una superfície propera als 2.500 metres quadrats, el jaciment conté una part residencial, patis, estances, zones de servei i dues cisternes de grans proporcions. L’any 2008 el Consell de Govern de la Generalitat de Catalunya el declarà bé cultural d’interès nacional (BCIN) en la categoria de zona arqueològica.

 

La singularitat del jaciment ve remarcada per les notables restes de pintura mural romana de primer estil pompeià recuperades en diversos àmbits de l'assentament. Es tracta d'una troballa excepcional en el context de la península ibèrica, on són molt escassos els exemples d'aquest estil decoratiu documentat, principalment, a les ciutats romanes de Pompeia i Herculà (Itàlia). Un cop restaurats, els fragments de pintura mural es conserven al Museu Municipal de Montmeló.

 

La visita al recinte arqueològic segueix un itinerari marcat amb diversos panells de senyalització amb il•lustracions que mostren l’aspecte original de les principals dependències excavades. El visitant es mou entre plataformes de gabions metàl•lics que s’adapten a les estructures arqueològiques i recuperen la topografia de l’època de l’assentament. El conjunt museístic es completa amb un punt d’informació i dues aules d’arqueologia i natura entorn de l’esplanada de la font, espai central de tot el complex.

 


Acte d'inauguració i jornada de portes obertes

 

A les 12.30 del migdia del propoer dissabte 27 d'octubre, està previs l'acte institucional d'inauguració de les obres de posada en valor de Mons Observans (assentament romà de Can Tacó - Turó d'en Roina). L'acte estarà presidit per l' alcalde de Montmeló, Sr. Antoni Guil Román,i l'alcalde de Montornès del Vallès, Sr. José A. Montero Domínguez. També assistiran personalitats dels diferents ents que han donat suport a la rehabilitació d'aquest important jaciment.

 

Per tal de fer més fluïda la visita al jaciment, s'han organitzat un seguit d'actes a partir de les 11 hores als diferents espais del turó de Can Tacó: visites guiades al jaciment, una exposició al punt d'informació, tallers a l'aula d'arqueologia i un tast de cuina romana a l'esplanada de la font (Gustum). Pels més petits hi haurà un taller de jocs de l'època romana a l'aula del bosc.

 

Totes aquestes activitats es prolongaran durant el dia de dissabte 27 i el matí del diumenge 28. Per participar a les activitats, cal inscriure's prèviament al Punt d'Informació. En cas de pluja, els actes d'inauguració es traslladaran a la Torreta Sala Polivalent.

 

 

Programa d'inauguració clicant aquí


Informació relacionada