Montmelo

Montmelo
  • MIDA DEL TEXT   

06:51  |  13/11/2018

Data i hora oficial

El temps

“Per un ús no sexista del llenguatge” es presenta al Vallès Oriental

14/3/2012

Aquest any, amb motiu del Dia Internacional de les Dones, el Centre de Normalització Lingüística del Vallès Oriental ha publicat un número especial del seu full d’aclariments lingüístics Un cop de mà sota el títol “Per un ús no sexista del llenguatge”, en què es donen un seguit de recomanacions perquè l’ús de la llengua reflecteixi els canvis que s’han produït al llarg del segle XX en la societat occidental moderna, amb la incorporació de les dones en tots els àmbits de la societat.

 

Un cop de mà és una publicació del CNL del Vallès Oriental, que intenta aclarir alguns aspectes de la llengua que sovint motiven consultes o generen dubtes. Es publica mensualment des de fa més d’un any, i s’envia per correu electrònic a totes les persones que estiguin interessades a rebre-la.

 

L’especial “Per un ús no sexista del llenguatge” sintetitza i difon els criteris de la Guia d’usos no sexistes de la llengua en els textos de l’Administració de la Generalitat, editat el 2011 amb l’objectiu de posar una mica de seny a uns usos lingüístics que, per evitar el sexisme, sovint violenten el bon ús de la llengua i entrebanquen l’expressió clara de les idees. Aquest número especial, a més d’enviar-lo per correu electrònic, s’ha presentat en els actes organitzats per diversos ajuntaments amb motiu del Dia Internacional de les Dones i s’ha fet arribar a totes les escoles de la comarca.

 

A Montmeló, en l’acte del dia 8 de març, hi havia prevista la presència de la directora general de Política Lingüística, Yvonne Griley, presidenta del Consorci per a la Normalització Lingüística, que finalment no hi va poder assistir. Sí que hi van ser presents l'alcalde, Antoni Guil, la regidora de Dona i Pla per a la Igualtat, Carme Palacios, que va obrir l’acte, i el gerent del Consorci per a la Normalització Lingüística, Josep Madorell. Va presentar la publicació Anna M. Jansana, directora del Centre de Normalització Lingüística del Vallès Oriental, que va acabar el seu parlament amb uns versos de Salvador Oliva.

 

L’acte es va completar amb la lectura del Manifest del Dia Internacional de les Dones i la projecció de la versió en català de la pel·lícula Potiche, amb Catherine Deneuve i Gerard Depardieu.