Montmelo

Montmelo
  • MIDA DEL TEXT   

08:18  |  17/01/2019

Data i hora oficial

El temps

Montmeló commemora el Dia contra la violència envers les dones

9/12/2011

El dia 25 de novembre és el Dia Internacional contra la violència masclista i l'Ajuntament de Montmeló va organitzar diversos actes per commemorar la jornada. Al llarg del matí es va instal·lar una taula de sensibilització a la zona del Mercat Setmanal, on a més d'informació, també s'hi podia trobar una selecció de llibres relacionats amb la violència de gènere que va facilitar la Biblioteca municipal La Grua de Montmeló.

A la tarda, la Sala de la Concòrdia va acollir la lectura del manifest institucional. Va presentar l'acte l'alcalde, Antoni Guil, i van portar a terme la lectura la regidora de Polítiques d'Igualtat, Carme Palacios, acompanyada de les regidores Maria Jesús Prieto (PSC-PM) i Quima Silva (ICV-EUiA-E).

A continuació de la lectura i com a acte de cloenda, es va comptar amb l'espectacle teatral A jornada Completa, a càrrec de la companya Impacta't. Aquesta activitat, subvencionada per la Diputació de Barcelona, va comptar amb la participació del públic.

Dia contra la violència masclista

L'Organització de les Nacions Unides ha manifestat que la violència contra les dones és probablement la més vergonyosa violació dels drets humans. No coneix límits geogràfics, culturals o de riqueses. Mentre continuï, no podem afirmar que realment hem avançat cap a la igualtat, el desenvolupament i la pau.

Amb motiu del Dia Internacional per a l'Eliminació de la Violència contra les Dones, el proper 25 de novembre, per expressar el rebuig més profund a la violència masclista, retre homenatge a totes aquelles dones que han mort assassinades a mans de les seves parelles i exparelles i traslladar un sentiment de solidaritat a aquelles altres que han patit i pateixen agressions, l’Institut Català de la Dona juntament amb les Diputacions de Barcelona, Girona, Lleida i Tarragona, l’Associació Catalana de Municipis i Comarques i la Federació de Municipis de Catalunya hem consensuat un manifest, el qual us adjuntem.Font: Federació de Municipis de Catalunya

Manifest 25 de novembre: Dia internacional per a l’eliminació de la violència envers les dones

Avui, 25 de novembre, administracions i societat civil ens apleguem per manifestar el nostre rebuig envers la violència que pateixen les dones i expressar el nostre condol per les dones que han estat víctimes de la violència masclista aquest any 2011, lamentant i rebutjant no només les morts causades per aquesta violència, sinó totes aquelles manifestacions violentes, sovint silencioses i silenciades, que mantenen algunes dones sotmeses al terror o la humiliació.

La violència envers les dones és una vulneració dels drets humans i un obstacle per assolir la pau i el progrés de les nacions i del pobles; no tan sols destrueix vides, sinó que també soscava el desenvolupament de les dones en llibertat i la possibilitat que puguin exercir la plena ciutadania en igualtat de condicions.

Aquesta violència és conseqüència de les relacions de poder històricament desiguals entre dones i homes i té causes socioculturals profundament arrelades a l’imaginari col·lectiu, per això és tant complexa la seva identificació i tan difícil la seva eradicació.

Per abordar la complexa realitat que envolta aquest fenomen cal garantir veritablement els drets de les dones i reconstruir un nou model de ciutadania que permeti esborrar el sexisme de les estructures socials, econòmiques i polítiques.

Actualment, disposem de noves eines i instruments per lluitar contra la violència. Tenim la Llei del dret de les dones a eradicar la violència masclista que estableix els mecanismes per reconèixer i avançar en garanties respecte al dret bàsic de les dones a viure sense violència. També tenim un major coneixement sobre la situació de les dones en la nostra societat i hem desplegat recursos per a l’atenció i per a la reparació dels danys causats a les dones i els seus fills i filles, així com programes de sensibilització, de prevenció i d’identificació precoç dels abusos.

Són molts els esforços que s’estan realitzant des de les institucions públiques i els organismes internacionals, també des de les organitzacions no governamentals, des de les associacions i entitats de dones i d’altres que lluiten per la igualtat, i fins i tot de moltes persones que, a títol individual, s’han implicat en aquesta lluita, perquè només amb la participació del conjunt de la societat serà possible avançar.

Som conscients, però, que cal seguir treballant per remoure els valors i els models simbòlics que perpetuen els estereotips sexistes i fan possible la violència masclista. Per això, cal seguir invertint esforços en la prevenció i la sensibilització social, i fer de l’educació l’eina bàsica per abocar les generacions futures a viure en un món on les relacions entre uns i altres estiguin lliures de violència.

Així doncs, avui, en el marc d’aquesta diada, totes i tots nosaltres volem renovar el nostre compromís per seguir construint una nova cultura, basada en el respecte mutu, l’autonomia i la llibertat per a tothom.