Montmelo

Montmelo
 • MIDA DEL TEXT   

01:53  |  13/11/2018

Data i hora oficial

El temps

Adif inverteix en la modernització de les instal·lacions de senyalització

 • logo Adif

  logo Adif

7/9/2011

Adif ha adjudicat els treballs de modernització de les instal·lacions de senyalització de la xarxa de rodalies de Barcelona, que compten amb un pressupost de 3.746.032,7 euros.

Aquesta actuació té com a principal objectiu maximitzar els estàndards de fiabilitat i funcionalitat d'aquests sistemes essencials per garantir la seguretat i regularitat del trànsit ferroviari en trajectes que registren una gran densitat de circulacions, la qual cosa redundarà en una millora de l'eficàcia i la qualitat de la explotació.

Així mateix, es pretén reduir la probabilitat d'incidències i les seves repercussions sobre el servei i oferir la màxima capacitat de resposta per a la resolució d'aquelles incidències que generin alteracions al trànsit i la reposició en òptimes condicions de les instal·lacions.

Aquesta inversió s'inscriu en el Pla de Rodalies de Barcelona 2008-2015 impulsat pel Ministeri de Foment per a la modernització de les infraestructures i les estacions de l'esmentada xarxa, amb l'objectiu d'augmentar els estàndards de qualitat de l'explotació ferroviària i oferir un servei amb millors prestacions de seguretat, fiabilitat i eficàcia.

Característiques dels treballs

Es duran a terme operacions de rehabilitació, reforç i substitució d'elements en circuits de via (sistema que permet detectar la presència d'un tren en un tram de via concret), el sanejament de dispositius de desviaments o canvis d'agulla, la renovació d'equips de via del sistema Asfa (Anunci de Senyals i Frenat Automàtic), i la col·locació de nous elements en senyals com pantalles, lents o transformadors. Altres treballs consistiran en la millora d'altres sistemes, com a conjunts d'accionament, armaris i cablejat.

De forma complementària, es realitzaran actuacions de modernització i substitució per nous dispositius en elements auxiliars de les instal·lacions de seguretat com arquetes, canaletes, passos de via o rases. El contracte adjudicat per Adif també inclou la disponibilitat d'equips tècnics i humans de suport per prestar una resposta ràpida, en cas necessari, en la resolució d'incidències que afectin el servei.

Aquests treballs es duran a terme en els següents punts del nucli de rodalies de Barcelona:

 • Túnels de Barcelona: Plaça de Catalunya i Bifurcació Aragó.
 • Línia Barcelona-Mataró-Maçanet: trajecte La Sagrera-Maçanet.
 • Línia Barcelona-Granollers-Maçanet: trajecte Sant Andreu Comtal-Maçanet.
 • Línia Barcelona-Puigcerdà: trajecte Montcada Bifurcació-Puigcerdà.
 • Línia Barcelona-Vilafranca-Sant Vicenç de Calders: trajecte Sants-Els Monjos.
 • Línia Barcelona-Vilanova-Sant Vicenç de Calders: trajectes Sants-Vilanova i ramal Aeroport.
 • Línia Barcelona-Manresa-Lleida: trajecte Montcada Bifurcació-Manresa.
 • Línia Castellbisbal-Cerdanyola-Universitat-Mollet Sant Fost.

Els treballs han estat adjudicats a l'empresa Cobra Instalaciones y Servicios.
Font: Adif