Montmelo

Montmelo
  • MIDA DEL TEXT   

09:44  |  26/09/2018

Data i hora oficial

El temps

Un treball de recerca realitzat des de l’Arxiu Comarcal permet fer consultes on line de documentació del Vallès Oriental

  • Consell Comarcal del Vallès Oriental

    Consell Comarcal del Vallès Oriental

26/3/2011

L’Arxiu Comarcal del Vallès Oriental (ACVO) ha coordinat la realització d’uns inventaris que permeten obtenir informació on line sobre milers de documents i fotos dels municipis del Vallès Oriental. Aquests inventaris han estat realitzats per historiadors autònoms contractats pel Consell Comarcal, que durant els darrers cinc anys han recollit i analitzat informació de diversos arxius amb el fi de detectar la informació referent als municipis de la comarca, per després fer-ne una fitxa i passar-la a una base de dades.

En realitzar aquest treball, l’ACVO ha estat pioner a Catalunya, ja que el Vallès Oriental és la primera comarca que compta amb aquests inventaris, els quals permeten als estudiants, historiadors i públic en general obtenir informació de forma més ràpida sobre milers de documents i fotos dels municipis de la comarca, i si estan interessants en un document en concret, poden anar a l’arxiu en qüestió.

Als inventaris es pot accedir a través de l’àrea de Cultura del web del Consell Comarcal del Vallès Oriental, des d’on es pot consultar la bibliografia de la comarca, els fons documentals, així com les consultes online a l’ACVO.

Al fons documentals, a banda de la relació de fons que hi ha al mateix Arxiu Comarcal, es poden consultar una sèrie d’inventaris molt detallats de documentació relativa a tots els pobles del Vallès Oriental, que es troben a diversos arxius com són: l’Arxiu Nacional de Catalunya, l’Arxiu de la Diputació de Barcelona, l’Arxiu de la Corona d’Aragó, l’Arxiu Notarial de Barcelona, l’Arxiu Diocesà de Barcelona, l’Arxiu de la Catedral de Barcelona, l’Arxiu Històric de la Ciutat de Barcelona i arxius fotogràfics diversos. En aquests inventaris, fruit de cinc anys de treball coordinat i impulsat per l’ACVO, el públic podrà trobar tota mena de notícies sobre documents històrics relatius a la pràctica totalitat de municipis de la comarca.

D’altre banda, també, des de l’àrea de Cultura del web del Consell Comarcal, es poden realitzar les consultes on line. Concretament hi ha dos enllaços que donen accés al portal “Arxius en Línia” de la Generalitat de Catalunya ( que permet fer cerques de documents i fons existents a la base de dades del propi Arxiu Comarcal) i al portal “XAC Premsa” (que permet fer cerques i visualitzar el contingut de revistes i diaris locals dipositats a l’Hemeroteca Municipal i Comarcal).

Amb aquestes millores l’Arxiu Comarcal vol aconseguir una major difusió dels seus fons i facilitar molt més l’accés de tots els ciutadans.


Font: Consell Comarcal del Vallès Oriental